„Smetto Quando Voglio” sau un comic ce-ți rămâne pe retină @ Comedy Cluj 2014

De . Categorii: Cronici, Doar online, Film

Etichete: , , ,

Publicat în October 15, 2014 , o comentarii

smetto quando

Regia: Sydney Sibilia

Distribuţia: Edoardo Leo, Valeria Solarino, Valerio Aprea

Anul: 2014

O gașcă de tocilari o pune de-o bandă de dealeri de droguri. Cam așa ne-am raporta la Smetto quando voglio/Pot să mă las când vreau, dacă ar fi să fie american și dacă noi, spectatorii, ar fi să fim iubitori de comedie de situație fără prea mult miez. Însă Smetto quando voglio nu este american, ci italian, fapt care schimbă radical coordonatele exercițiului imaginar. Regizorul Sidney Sibilia și scenaristul Valerio Attanasio ne servesc o sută de minute savuroase, de lume reală, trăită aici și acum, în plină criză universală, articulată atent pe tiparul de neconfundat al școlii italiene de comedie. Filmul este lansat în 2014, avându-i în rolurile principale pe Edoardo Leo, Valeria Solarino și Valerio Aprea, a căror prestație plasează producția în categoria must-see.

Pietro Zinni, interpretat de Edoardo Leo, este un tânăr neurobiolog de excepție, inventator al unui algoritm revoluționar, o matrice de calcul care ar putea face lumină în universul fractal al moleculelor organice. Teza acestuia nu se bucură de succesul așteptat, ba dimpotrivă, modestul și entuziastul cercetător se trezește, peste noapte, cu aripile și fondurile tăiate. Urmărind într-o discotecă un student ce-i datorează bani, proaspătul șomer-cu-multe-diplome are o revelație. Decide, așadar, să-i adune, la ceas de seară, în mansarda unei benzinării, pe colegii săi de suferință, aflați, evident, în situații similare – un supereconomist specialist în statistică diferențială, doi latiniști riguroși, un arheolog pasionat, un antropolog pișicher și un chimist supraponderal. Împreună coc planul, strategia care le-ar putea oferi o viață de huzur. Ce urmează? Un deranj absolut, o debandadă generală, un jaf la farmacie cu armele muzeului, ce făcuseră deja carieră în mâinile lui Napoleon, o poveste de un umor sănătos, elegant, inteligent, dar mai ales realist, dublată de o coloană sonoră gândită perfect.

Smetto Quando Voglio este o comedie plină, în adevăratul sens al cuvântului, având în palmares douăzeci și două de nominalizări și cinci premii, printre care premiul Ciak d’oro la categoria „Revelația anului” și Globo d’oro, pentru cea mai bună comedie.

 Gilda Ghinoiu

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Mai multe articole de