Interviu cu Iulia Merca despre ediția a XII-a a Serilor Filmului Gay

De . Categorii: Doar online, Interviuri, Social

Etichete: ,

Publicat în December 23, 2017 , o comentarii

Iulia Merca este activist LGBT+. Anul acesta s-a ocupat de selecția filmelor si de coordonarea departamentului de traduceri, subtitrări și sincronizări din cadrul Gay Film Nights International Film Festival 2017, care se ține în fiecare toamnă la Cluj-Napoca, din 2005.

Paul-Daniel Golban: Ce ai urmărit în selecția filmelor de anul acesta și care sunt poveștile care te-au impresionat?

Iulia Merca: Având peste 600 de filme înscrise în competiție, ne-am permis să fim destul de pretențioși, noi, cei implicați în selecție. Am urmărit criterii legate atât de partea artistică, cât și de partea politică, adică de mesajul filmului. Ne-am dorit să reflecte cât mai corect realitatea LGBT+.

Cât despre poveștile care m-au impresionat… Pur și simplu nu pot să răspund decât cu „toate“. Chiar toate. Cele despre cupluri, cele despre persoane singure, cele despre relații simple, complicate sau trecătoare, cele despre familie… Cele despre lesbiene și gay, la fel de mult ca și cele despre persoane transgender, dar și despre alte genuri (cum e documentarul mexican Muxes, care a câștigat Premiul Special al Festivalului) sau despre practica travestiului. Au fost la fel de impresionante filmele făcute din punctul de vedere al persoanelor LGBT, ca și cele din perspectiva familiilor lor, prietenilor sau din perspectiva copiilor lor. Chiar există câte ceva pentru fiecare în festivalul de anul asta.

P.-D.G.: Anul acesta festivalul se bucură de o nouă secțiune: Intersect SFG. Care a fost ideea din spatele introducerii acestei noi secțiuni?

I.M.: Intersect SFG este o zi dedicată altor minorități și grupuri vulnerabile. A inclus filme despre discriminarea de gen și violența sexuală, rasism, sănătate mentală și despre efectele războiului asupra diferitor clase.

Este foarte firesc ca grupurile vulnerabile să se sprijine unul pe celălalt, deoarece toate tipurile de discriminare au o rădăcina comuna: ideea că cineva merită mai puține drepturi și libertăți decât altcineva, care e diferit. Odată ce o persoană încetează să mai privească diferențele de la suprafață, ca pe motive de discriminare, chiar putem vorbi despre o lume mai bună.

P.-D.G.: Ești și comedian, o latură pe care nu o prea vedem la persoanele publice LGBT+ din România. Anul acesta am avut parte de un stand-up comedy din partea ta și Alexei Valianatos în cadrul festivalului. Pentru cei care nu știu, Alexa Valianatos este prima concurentă transgender la Chefi la cuțite, o emisiune difuzată de Antena 1. De unde a pornit pasiunea aceasta și care a fost experiența ta alături de Alexa?

I.M.: N-aș putea spune că sunt comedian. Spectacolul de stand-up din festival a fost prima încercare de a face asta. Și a fost un pas foarte mic și destul de timid către a face comedie cu adevărat. Cred că voi face și alți pași pe viitor, chiar îmi doresc asta.

În primul rând, motivația a fost că există atât de mult umor despre persoanele LGBT, dar prea puțin pentru persoanele LGBT. În România. Nu suntem doar subiectul „bancurilor cu gay“. Trebuie să râdă cineva și de homofobi.

În plus, cred că lumea este mult mai receptivă la realități greu de înghițit dacă ele sunt spuse cu umor. Tot în sensul ăsta, am deschis și pagina de Facebook LGBT+ Memes, care pare să aibă un oarecare succes.

P.-D.G.: De ce crezi că ar trebui să vină oamenii la festival, fie că sunt LGBT+ sau nu ?

I.M.: N-ar trebui. Dar dacă ar ști, ar vrea. E important să petrecem timp împreună, atât noi între noi, în comunitatea LGBT+, cât și cu cei care sunt acolo să ne susțină, sau să ne cunoască și să ne înțeleagă pe noi mai mult.
În orice caz, multă lume are impresia că festivalul ăsta e doar pentru comunitatea LGBT+. Aș vrea să aud pe cineva spunând că nu merge să vadă Hachiko pentru că nu e câine.

Paul-Daniel Golban

Îmi place literatura scandinavă și cred că a o traduce în română înseamnă a o reciti. Iar acest lucru este cu atât mai adevărat în ceea ce privește poezia; ceea ce nu traduci cuvânt cu cuvânt rămâne poezia creată de tine.

Mai multe articole de