- Numere
- Cronici
- Dosare
- Literatură
- Rubrici
- Interviuri
- English
- Magyar oldalak
- Eseuri/Studii
- Doar online
- Ştiri
Azi ne-a părăsit Alexandru Vlad (1950-2015), unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani, dar și un traducător de vocație. A debutat ca echinoxist în 1973, iar dintre cărțile sale amintim: Aripa grifonului (1980), Drumul spre Polul…
De ce majoritatea poeţilor buni se îndreaptă, la un moment dat, către proză, e întrebarea la care nu puţini au încercat să-i răspundă. Şi chiar dacă această turnură e cât se poate de curioasă ori…
Dan Sociu – Urbancolia Colecţia „Ego. Proză”, Polirom, 2008, 200 p. În categoria poeţilor şi prozatorilor care încearcă să facă un pariu cu naţiunea de cititori se regăseşte, probabil, poetul şi prozatorul Dan Sociu asupra…
La o masă rotundă din 11 decembrie 2009, intitulată „Literatura română în postcomunism” şi organizată de Uniunea Scriitorilor, filiala Cluj, câţiva dintre cei care au luat parte la discuţie (Ştefan Borbély, Ion Pop) au susţinut…
Dacã în acest moment aş avea ocazia sã îi scriu o scrisoare domnului Dan Lungu, probabil cã aş începe cam aşa: Stimate domnule Lungu, Tot stau şi mã minunez de ultima dumneavoastrã carte. Sincer, îmi…
Proza realistã a lui Dan Lungu a atras atenţia încã de la primele apariţii, fiind catalogatã frecvent drept antologicã, cu precãdere volumul Prozã cu amãnuntul, care propune un ciclu de texte bine construite, aparent simpliste…
Publicat în 2004 la Polirom (şi reeditat în 2007), Raiul gãinilor s-a bucurat de un succes notabil, fiind aproape instantaneu tradus în francezã (Le paradis des poules, Editions Jacqueline Chambon, 2005), germanã (Das Hühnerparadies, Residenz…
Ideea ca Echinoxul sã încerce sã priveascã în oglinzi multiple câte un prozator român actual s-a conturat în trena citirii fragmentare a romanului lui Caius Dobrescu, Tezã de doctorat, care a dus nu doar la…