Două bloguri şi un banc sec (Rogozanu/ Lăzărescu/ Păunescu)

– dare de samă nefinalizată pe motiv de sictir subiectiv –

1.     Costi Rogozanu (http://rogozanu.blog.cotidianul.ro/) are un blog de jurnalist foarte tare, găzduit de Cotidianul. Nu atât tematica aleasă de autor ori constanţa cu care postează îl recomandă, cât luciditatea, pertinenţa şi coerenţa, delicatese scumpe în presă, fie ea de orice culoare sau răspândire. Că tot pomeneam tematica, nu e greu de observat că Rogozanu acoperă o paletă imensă, cu câteva puncte cheie: presă, politică, literatură. E foarte uşor să afli ceva interesant şi destul de complicat să te plictiseşti, cu simpla condiţie ca IQ-ul să-ţi depăşească măcar cu 30 de unităţi numărul de la pantof. Iar pentru echilibrul perfect între argumentare tăioasă şi bun simţ, Costi Rogozanu merită o diplomă de merit. Ce fel de merit? Probabil unul al excesului de echilibru în discurs. Unde ne sunt jurnaliştii? Voila!

La minusuri, aş adăuga unul singur, însă universal, nemuritor şi rece: şleahta miilor de comentatori de bloguri, barometrul frustrărilor şi al psihologiei rudimentare de baobab. Domnule Rogozanu, aveţi tupeu să afişaţi o imagine integră şi pertinentă? Suportaţi consecinţele, dar grijă mare, în presă e greu. Faceţi ca Lăpuşneanu şi păţiţi ca Moţoc. Vorba aia… bloggeri, da` mulţi.

2.     Blogul lui Florin Lăzărescu (http://lazarescu.reea.net/jurnal.html), după cum se observă şi din link, nu este un blog, ci un jurnal. Diferenţa este una cât se poate de mică la o primă vedere, însă totuşi relevantă: construit ca secţiune a site-ului personal, jurnalul nu este conceput pentru a accepta comentarii (adică scapă de minusul iritant de la punctul 1). Mai departe de asta, avem de-a face cu un spirit narativ liber, confesiv, diaristic, degajat, natural, autobiografic, fără diacritice sau podoabe în plus. Fraza cu care mi-a câştigat Florin Lăzărescu simpatia e aceasta: „Îi invit pe toţi cititorii nemulţumiţi de mine să-i citească pe Elena Udrea şi Adrian Năstase (plus zecile de mii de bloggeri adevăraţi), care actualizează zilnic”. Deşi a publicat din 2003, fără întreruperi prea mari, Lăzărescu a actualizat jurnalul din ce în ce mai rar, semn că s-a plictisit de jucărie, dar dulcea inerţie îi face plăcere. Ei bine, şi mie.

3.     Al treilea blog este cel al lui Adrian Păunescu. Întrebare: Who cares? Răspuns: Nobody. E 12:55 noaptea şi mâine am un curs interesant de la 8. Pentru curioşi, intraţi frumos pe Google şi căutaţi. Somn uşor, naţiune. Dinozaurii veghează pentru tine.

bogdan.odagescu@yahoo.com

Bogdan Odăgescu

Articole similare

Un poem de Olga Ștefan

Un poem de Olga Ștefan

Despre criza umanioarelor: se amână funeraliile

Despre criza umanioarelor: se amână funeraliile

Ineffectual angels: ce rol îi dăm umanistului?

Ineffectual angels: ce rol îi dăm umanistului?

Scriere creativă cu Simona Popescu: Fais ce que tu voudras!

Scriere creativă cu Simona Popescu: Fais ce que tu voudras!

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter