Incredibila istorie Echinox IV (`00-`07)
2000
Anul: Putin este ales preşedinte. Preşedintele Germaniei, Johannes Rau, îţi cere în mod public iertare poporului evreu pentru Holocaust, iar Michael Schumacher câştigă al treilea titlu mondial în Formula 1. Pentru România, 2000 a fost un an cu pierderi: Mircea Zaciu, critic şi istoric literar, Ioan Alexandru, poet, Dem Rădulescu, actor, Laurențiu Ulici, critic literar. Robert Moscaliuc este ales în trupa de teatru a şcolii; se pregăteşte să joace Othello, dar e repartizat în rol de figurant.
La noi: Valahia, La mare, la soare (fetiţele sunt goale).
La ei: Bon Jovi, It’s my life; Matchbox Twenty, Bent; 3 Doors Down cu Kryptonite.
La ceilalţi: Anul dragonului, an al spiritului neîmblânzit, al fericirii şi al euforiei, anul dictonului „totul sau nimic”. Anul dragonului este totodată un an al maniacilor (nu ştiu dacă al monomaniacilor), al schimbărilor şi al finalizării unor proiecte uitate.
Mişcări de trupe: Anca Haţiegan.
Identitate: un Echinox serios, atât din perspectiva temelor abordate, cât şi din perspectiva cantităţii de scriitură. Unele – majoritatea de fapt – articole se întind pe pagini întregi şi sunt pur şi simplu greu de citit, prea obositoare pentru ochi, grafica aproape că dispare din cauza textului scris la o scară minusculă. O altă bilă neagră e reprezentată de textele gen comentariu literar sau referat de seminar aruncate pretutindeni.
Zenit: „why Godot? why not? […] where Godot? coming soon to a WALL near you. […] when Godot? whenever. and last but not least, why Godot? because spelled backwards it reads TO DOG.” Şi restul articolelor în limba engleză, plus piesele într-un act.
Nadir: un text lung, ce are ca titlu Comentariu Litera, şi care începe cu următoarea propoziție – „…e unul din cei mai mari scriitori ai literaturii române contemporane”. Şi apoi continuă cu: „s-a născut la 1 iunie 19… în Bucureşti, de ziua copilului, motiv pentru care vocaţia sa ludică (ne spune critica psihologizantă) poate fi uşor explicată.”
Gradul de interes pentru prezent: 8/20.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Horton, din filmul animat Horton Hears a Who!, un elefant mare şi gras.
Dobrin sau Piţurcă: the ultimate Dobrin cu o burtă mare datorată cantităţilor imense de bere şi a dozelor multiple de idealism estetic preluat din Alchimistul.
De relansat: Ştefana Pop.
De uitat: Eleonora Balea.
Rating: 2 stele.
///
Anul: Se pun bazele Wikipedia, fără de care documentarea pentru acest grupaj ar fi durat cel puţin triplu. Au loc atentatele teroriste de la 11 septembrie. Trei săptămâni mai târziu, Statele Unite şi Marea Britanie invadează Afganistanul. Pentru prima oară de la Nero încoace, Olanda legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Pe data de 1 aprilie. În iunie, o rachetă americană loveşte un teren de fotbal în Irak, ucigând 23 de persoane şi rănind 11. Meciul a fost anulat, urmând a se disputa pe o dată stabilită ulterior. Domeniul.ro este înregistrat. De 1 mai, Vladimir Voronin, preşedintele comunist al Republicii Moldova, vizitează România. Pentru că data de 1 aprilie era deja luată. Din acelaşi pachet de evenimente, în perioada 25-27 octombrie 2001, Preşedintele României, domnul Ion Iliescu, merge în Spania, la Madrid, unde participă la lucrările Conferinţei Internaţionale privind Tranziţia şi Consolidarea Democraţiei, organizatã de Fundaţia pentru Relaţii Internaţionale şi Fundaţia Gorbaciov. Pe data de 1 decembrie se împlineşte exact un an de la ultima serbare a Zilei Naţionale a României, ocazie cu care sunt declamate numeroase discursuri. Olga Ştefan nu ştie încă de existenţa Echinoxului.
La ei: 3rei Sud Est, Te voi pierde.
La noi: Eminem, Stan.
La ceilalţi: Anul şarpelui de metal. Sub semnul şarpelui s-au născut Bob Dylan, J. F. Kennedy, Greta Garbo şi Pablo Picasso. Tot sub această zodie au debutat ca redactori Cosmin Perţa şi Ştefan Manasia. Din surse sigure (şi totuşi anonime), şerpilienii doresc să cucerească planeta. Unii au reuşit deja.
Mişcări de trupe: Victor Dietrich, Ştefan Manasia, Cosmin Perţa, Călin Petrar, Marius Voinea.
Identitate: O medie ponderată între rubrica „Antiuniversitaria” şi falsul boem de cafenea. O revistă primitoare, o gazdă bună. Guralivă, însă extrem de simţită.
Zenit: Ancheta dedicată criticii, din numărul 3-4, precum şi dosarul dedicat poeziei contemporane, din numărul 7-9.
Nadir: Articolul despre manele al Casandrăi Cristea din numărul 5-6. Chiar nu era nevoie de o poziţie oficială pe această temă. Pe acel petic de pagină încăpeau vreo două poezii.
Gradul de interes pentru prezent: 15/20.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Stewie din Family Guy. Intelectual, matricid, cu un simţ al umorului tipic britanic.
Dobrin sau Piţurcă: Piţurcă pufăind o pipă în calitate de antrenor.
De relansat: Frazele marqueziene ale lui Ovidiu Mircean în paginile revistei.
De uitat: Frazele marqueziene ale lui Ovidiu Mircean cu prea multe sau prea puţine subiecte.
Rating: 3 stele şi jumătate.
///
Anul: Caragiale. Rebelii ceceni ocupă un teatru din centrul Moscovei luând aproximativ 700 de ostatici. Elveţia renunţă la neutralitate şi se alătură Naţiunilor Unite. Se desfăşoară, la Cluj, în perioada 3-9 iunie, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, primul festival din România destinat exclusiv lung-metrajelor. And so on. Teatralisme sau încurcând iţele cu Puck (apud Anca Haţiegan). Laurenţiu Malomfălean, actual redactor, e admis în cimitirul tinereţii sale.
La noi: Animal X, Să pot ierta.
La ei: Red Hot Chili Peppers, By the Way.
La ceilalţi: Anul Calului apos, chibzuit, echilibrat, adaptabil, care gândeşte în perspectivă şi decide în retrospectivă. Cică.
Mişcări de trupe: Alex Cistelecan, Anca Roxana Mihalache, Vlad Roman, Aura Ţeudan, Diana Veza, Nicoleta Bechis.
Identitate: Cuvântul bazal: dezinvoltură. Despre Majuscule şi colapsul filosofiei. Texte croite la şcoala ludicului, farsei şi ironiei – casă bună cu seriozitatea grupajelor, mai mult sau mai puţin atractive, dar consistente. Deschidere, parcă prea mulţi colaboratori. Totodată, cad ultimii stropi de culoare, la propriu; ce-i drept, la figurat se vor (tot) înmulţi.
Zenit: Caietu’ lui Curşeu (pentru curajul autenticităţii şi multe altele).
Nadir: “La noi înjurătura nu e întotdeauna luată în serios… poate fi şi o…figură de stil, un fel de glumă… câteodată combinaţiile de cuvinte sunt aşa de hazlii, încât nici nu mai sună a înjurătură …ca şi aici: fata înjură acul de mamă, pentru că el e sursa durerii… e un fel de răzbunare copilărească… îl trimite la origini, îi anulează existenţa, astfel anulează într-un fel şi durerea…“… (S c r i m i t u r i l e Valentinei Pauză, în nr. 4-5-6, pp. 18)
Gradul de interes pentru prezent: 16/20.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Píkachu, cu buline şi cu fulgere şi cu detonatorul ascuns în zâmbet.
Dobrin sau Piţurcă: Dobrin ratând autogolul.
De relansat/recitit: Alex Cistelecan, Vlad Roman, Diana Veza.
De uitat: Anca Roxana Mihalache, Laura Husti-Răduleţ.
Rating: 4 stele.
///
Anul: Despre 2003 nu sunt prea multe de precizat. Memoria îl păstrează încă suficient de viu, atât datorită laturii sale dark (cum ar fi invazia Irakului din martie), cât şi pentru lansările cinematografice de tipul The Last Samurai, Elephant sau The Matrix Revolutions. Diana Mărculescu învaţă primul ei cuvânt în limba finlandeză. Bogdan Odăgescu absolvă ciclul gimnazial şi invers.
La noi: O-zone, Dragostea din tei.
La ei: JET, Are you gonna be my girl; O-zone, Dragostea din tei.
La ceilalţi: Anul Caprei de Apă, un an ce se anunţă prosper, având totuşi o uşoară înclinaţie către pesimism şi dizarmonie.
Mişcări de trupe: Gabriel Dombri, Ilinca Domşa, Melania Duma.
Identitate: Echinoxul pare să fi ajuns în punctul în care experimentează jocul cu identitatea. Nu foarte proporţionat (există momente în care se pierde în texte ce par a nu cunoaşte nişte limite decente de încadrare) reuşeşte să îşi seducă cititorii atât prin selecţii tematice pertinente, cât şi prin abordarea unor scriituri versatile şi jucăuşe. Iar dacă ne găsim în imposibilitatea de a defini Un Echinox (opac, docil, uniform), atunci putem să ne încredem în intuiţia că avem de-a face cu un Echinox caleidoscopic.
Zenit: Bruce Lee îl bate pe Sadam sau cei 9 cavaleri ai generaţiei ’80 (Cosmin Perţa).
Nadir: „Asta e poezia, băga-mi-aş picioarele/ în mama dracului/ ei de alcătuire tutti-frutti” (Lucian Perţa)…şi tot aici – grafica înfiorătoare a numărului 1-2-3 care a făcut lectura câtorva texte aproape imposibilă.
Gradul de interes pentru prezent: 13,5/20.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Scrat (veveriţa din Ice Age) – ceea ce înseamnă un Echinox dinamic, curios, inventiv, mereu în căutarea a ceva inedit, fapt ce nu îl scuteşte, totuşi, de anumite surpări de teren, de posibile poticniri şi goluri rămase neumplute.
Dobrin sau Piţurcă: Dobrin. Deşi pe-alocuri (ca orice om, nu?) uită să mai revină din pauză.
De relansat: Nicoleta Bechiş.
De recitit: Lavinia Branişte.
Rating: 3 stele şi jumătate.
///
Anul: Anul Internaţional al Orezului – Naţiunile Unite împotriva sărăciei şi malnutriţiei devastatoare. Dar, din păcate, aceste Națiuni Unite nu pot face ca anul 2004 să fie mai puţin încărcat de atentate, explozii, accidente feroviare etc. Este un an trist… Şi asta şi pentru că este anul morții lui Ray Charles. Cristina Miloş este admisă la Facultatea de Litere, în urma susţinerii scrise a unui lucrări despre arta poetică la Eminescu. Bogdan Odăgescu îşi mută studiile de la Beclean la Bistriţa. De la real la bilingv. De la plapuma călduroasă la maşina de ocazie matinală. De la 22 de grade la minus 12. Adică 34 de grade.
La noi: Provincialii, Aproape de cer.
La ei: U2, Vertigo (“Turn it up loud, captain!/ Lights go down/ It’s dark/ The jungle is your head/ Can’t rule your heart/ I’m feeling so much stronger/ Than I thought/ Your eyes are wide/ And though your soul/ it can’t be bought/ your mind can wander”).
La ceilalţi: Anul Maimuţei (cei care se nasc în acest an sunt isteţi, originali şi inventivi).
Mişcări de trupe: Andrei Simuţ, Alex Goldiş, Cosmin Borza, Claudiu Turcuş.
Identitate: În 2004 Echinoxul porneşte cu stângul. Dintr-o prea mare dorinţă de actualitate, se opreşte la a conţine cronici întrun procent de aproximativ şaptezeci la sută. Dar se redresează pe parcurs. Devine ludic, creativ, realmente actual, echilibrat şi asumat.
Zenit: Numărul 7-10. Deşi tematic, este foarte bine organizat grafic, substanţial, serios şi îndrăzneţ în adordări, preocupat de o problemă (încă) de mare actualitate: postmodernismul.
Nadir: Poemul Odă muncii (Ştefan Manasia).
Gradul de interes pentru prezent: 17/20.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Oblio, personajul din The Point, care s-a născut cu capul rotund, în timp ce toţi ceilalţi aveau capetele ascuţite (asta pentru ultimul număr al anului).
Dobrin sau Piţurcă: un Dobrin ce se trage din Piţurcă. Începe pasele cu stângul, dar va ajunge să joace în stilul lui, cu dreptul.
De relansat: Florina Ilis.
De uitat: Am uitat.
Rating: 3 stele.
///
Anul: Decesul Papei Ioan Paul al II-lea. Cântăreţul american Michael Jackson a întârziat 90 de minute la procesul în care a fost acuzat de abuz sexual asupra unui minor şi şi-a făcut apariţia în pijama, declarând că îl doare spatele şi vine de la spital. Premiera spectacolului Don Quijote, în concepţia regizorală a lui Dan Puric şi interpretarea companiei de Teatru Passe–partout Dan Puric. De Crăciun, Marius Conkan va deveni iubitul Io(a)nei, unul din personajele poeziei sale. Relaţie cu final telenovelistic.
La noi: Morandi, Beijo (Uh La La).
La ei: Green Day, Boulevard of Broken Dreams.
La ceilalţi: Anul Cocoşului bosumflat, adică al unui cocoş care nu mai luptă pentru găină, ci e hotărât să scrie literatură.
Mişcări de trupe: Valentin Derevlean, Andrei Doboş, Marius Lobonţiu, Adriana Stan, Radu Toderici, Carmen Muntean.
Identitate: şuncă de teribilism şi literatură pisată sau aici începe băşcălia! Texte consistente care pot ţine de foame unui cititor gurmand. Avem „di tăte”, aceasta pare să fie deviza Echinoxului din acest an, de la aperitive infantile, până la poezii şi cronici de calitate.
Zenit: Vlad Mureşan, Nihilismul inimii, Cosmin Perţa, Literatura română faţă cu valoarea.
Nadir: La radio se anunţă ploi, Melania Duma.
Gradul de interes pentru prezent: 11/20.
Dobrin sau Piţurcă: Taekwondo între Piţurcă şi Dobrin.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Petunia care îi mănâncă ochiul lui Giggles în Happy Tree Friends.
De relansat: Alexandra Cătană.
De uitat: Cristian Gligor.
Rating: 2 stele şi jumătate.
///
Anul: Anul internaţional al deşerturilor şi al deşertificării Anul Rembrandt, celebrând cea de-a 400-a aniversare a naşterii lui Rembrandt Harmenszoon van Rijn, marele pictor olandez al secolului XVII. Anul Mozart, celebrând a 250-a zi de naştere a compozitorului austriac Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart. Anul Benjamin Franklin, celebrând a 300-a aniversare a naşterii lui Benjamin Franklin, politician, om de ştiinţă american. Anul Henrik Ibsen, comemorând 100 de ani de la moartea dramaturgului norvegian Henrik Ibsen. Anul Tesla, celebrând a 150-a zi de naştere a binecunoscutului electrotehnician Nikola Tesla. Anul ignaţian, comemorând 450 de ani de la decesul lui Ignaţiu de Loyola şi 500 de ani de la naşterea lui Francisc Xaveriu, ambii sfinţi ai Biseicii Catolice. Anul Decebal în România, comemorând 1.900 de ani de la sfârşitul tragic al regelui dac, Decebal. Apare la editura Vinea volumul de debut al Olgăi Ştefan, încă indisponibil în librăriile din Cluj.
La noi: Simplu, Oficial îmi merge bine.
La ei: Placebo, Infra-red.
La ceilalţi: Anul Câinelui de Foc: un an în care toate par să fie obţinute foarte uşor, urmând ca, în logica aceleiaşi labilităţi şi a aspectului “de-a gata”, să şi dispară. Chinezii păreau, totuşi, încântaţi de o atare predicţie…
Mişcări de trupe: Sabina Andron, Alexandra Costandache.
Identitate: În 2006, revista Echinox, avându-l pe Horea Poenar ca director şi pe Marius Lobonţiu în calitate de redactor-şef, are toate atributele minimalismului: e mai puţin stufoasă, mai la obiect, mai puţin interesată de ornamente şi mai tentată să ofere injecţii decât tratamente elaborate. Se acordă multă atenţie fenomenului literar al Generaţiei 2000. Un minus pentru prea vizibila empatie faţă de congenarii scriitori. Numărul din iulie al revistei Echinox conţine un grupaj numit Starea Universităţii. În cuprins se regăsesc câteva articole de opinie semnate de studenţi şi cadre universitare, două interviuri, două pagini de „ştiaţi că“ despre Facultatea de Litere, o anchetă şi un manifest. Acest număr va atrage diverse interpretări şi izbucnirea unui scandal între Echinox, conducerea de atunci a Facultăţii de Litere şi conducerea UBB.
Zenit: “Aşa zişii milenarişti au apărut într-un moment în care opinia publică (mă rog, o parte din ea) simţea tot mai acut nevoia dispariţiei dinozaurilor, rinocerilor, oilor care prinseseră rădăcini în perioada postdecembristă şi parcă nu mai voiau să plece.”, Andrei Doboş.
Nadir: “Pe-aici se-nvârte dilema noastră şi noi ne învârtim în jurul ei. Cine ştie, se zice că ăla, de-a tot căutat, a găsit până la urmă şi sacul n-a rămas nici el fără petic la fund. Vorba aceea: unuia-i drag popa, altuia preuteasa; dar toţi merg în rai la sfântul Petrea” , Luigi Bambulea.
Gradul de interes pentru prezent: 13/20: eram în 2006, gândeam ca prin 2002 – anul României, 1969, anul Statelor Unite ale Americii.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Daria: nemulţumit, irascibil, taciturn, dar, sub masca afectată a ficţiunii acesteia asumate, puţin romantic, fisurat de sensibilitatea care ţâşneşte din loc în loc.
Dobrin sau Piţurcă: Echipa e în cantonament, antrenorii se relaxează, cerul e senin. Contează, aşadar?
De relansat: Andrei Doboş, când nu e poet şi scrie cu acid.
De uitat: editorialele tergiversate ale lui Marius Lobonţiu.
Rating: 3 margarete, în regim de pensiune agroturistică.
///
Anul: Bulgaria şi România aderă la Uniunea Europeană. Cometa McNaught, cea mai strălucitoare cometă din ultimii 40 de ani, devine vizibilă în emisfera de sud. Are loc o eclipsă totală de lună. Nava Cutty Sark (ce datează din sec. al XIX-lea) este grav avariată de foc în Londra. Turnul Burj Dubai devine cea mai înaltă clădire din lume. „Portetul Suzannei Bloch” al lui Pablo Picasso şi tabloul „Culegătorul de cafea” de Candido Portinari sunt furate de la Muzeul de Artă din Sao Paulo. Au loc premierele filmelor: „Ratatouille“, „No Country for Old Men“, „Va curge sânge“ şi „I’m Not There“. Mirela Dimitriu intră în anul doi la facultate, târând în lesă două restanţe. Ca să nu mai spună că nu are pisică. Bogdan Odăgescu absolvă ciclul liceal, după o susţinere orală răsunătoare pe tema cuplului în romanul Enigma Otiliei şi o lucrare scrisă impecabil despre tradiţionalism. Comisia şi-a adus aminte cu nostalgie de Nadia Comăneci la Montreal.
La noi: Holograf, Şi băieţii plâng câteodată.
La ei: Kaiser Chiefs, Ruby.
La ceilalţi: Anul Mistreţului de Foc – an bun pentru aproape toată lumea. Focul, semnul excesului de energie (atât consumată cât şi emanată), induce o stare de permanentă agitaţie, dar şi o energie nelimitată.
Mişcări de trupe: Laurenţiu Malomfălean.
Identitate: Echinoxul arată şi „se simte“ bine, sau cel puţin aşa se prezintă la cele trei întâlniri. Deşi numerele apar destul de rar, articolele abordează subiecte mai în pas cu timpurile, se ridică nivelul revistei fără a se atinge un elitism inaccesibil cititorului contemporan, iar grafica ajunge, în sfârşit, să fie bine realizată.
Zenit: Distopia „vânătorii“ – Lectura crâmpoţită (Laurenţiu Laur, nr. 3-6)
Nadir: What happened to Modîrcă, Călin Filip (nr. 7-10)
Gradul de interes pentru prezent: 17/20.
Dac-ar fi personaj de desen animat, în acest an Echinoxul ar fi… Ştrumfii – îşi împărţeau atribuţiile şi cooperau… atunci când nu se isca vreo ceartă.
Dobrin sau Piţurcă: Dobrin.
De relansat: Marius Lobonţiu.
De uitat: Călin Filip.
Rating: 4 stele.
///
Sigla Echinox40 de Lucia Roman. All rights reserved.
Ilustraţii de Gabriel Marian. All rights reserved.
///
1 Comment
Comments are closed.