Echinox 2.0 – Editorial

De ceva vreme, Echinoxul arată puțin altfel. În primul rând, după cum ușor se poate observa, am schimbat formatul, după 42 de ani. Decizia nu a fost una ușoară, ne învârteam în jurul ei de câțiva ani, propuneri au existat și din partea redacțiilor precedente, însă desprinderea de un anumit format, pe lângă faptul că poate fi riscantă din motive strict tehnice, poate fi interpretată ca o rupere de tradiție. Constante în imaginea Echinoxului au fost acești 42 de ani formatul, caseta tehnică și logo-ul. Dacă la “criptă” nu am renunța nici morți, iar logo-ul a suferit și el câteva schimbări în aceste patru decenii, problema formatului e una ceva mai spinoasă. Nu, nu dorim să marcăm o rupere de falnica tradiție a revistei, în orice caz nu mai mult decât și-a dorit fiecare promoție de până acum. Dar da, ne-am săturat să fim întrebați dacă edităm revista la unul din centrele xerox de pe strada Horea și oricât am fi de flatați, având mici apetențe de underground uneori, faptul că dispunem de distribuție în rețelele Cărturești și Humanitas, precum și în câteva alte librării cel puțin respectabile din țară, ne-a făcut să ne gândim serios la formă după ce am pus la punct toate detaliile legate de conținut.

O altă veste bună pentru noi, sperăm și pentru cititori, este relansarea site-ului revistaechinox.ro, cu care ne propunem ceva mai mult decât să oferim un loc de unde pot fi descărcate numerele pdf. Apărând trimestrial, chiar sporadic, ar spune gurile rele ori sceptice, o receptare la cald a fenomenului cultural are de suferit când dorești să te înscrii într-un dialog cu cititorii ori cu alte publicații, de aceea am hotărât că o platformă online, care să combine conținutul de pe hârtie cu rubrici exclusiv digitale, ar fi soluția optimă. Astfel, pe site postăm interviuri, știri și comunicate de presă, vă prezentăm articole de arhivă, vă oferim muzică în playlist-ul Echinox (our finest, printre care Luna Amară, Grimus, Kumm, Byron, precum și câțiva invitați de prin alte părți, deocamdată saxofonistul Mihai Iordache și trupa de psihedelic progresiv The :Egocentrics din Timișoara), vă prezentăm partenerii noștri, printre care editurile Polirom, Cartea Românească, Tracus Arte și Casa de pariuri literare, portalurile culturale Bookiseală, Agenția de Carte și Bookblog, revistele CriticAtac, Suplimentul de Cultură și La Plic; și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a interacționa prin Facebook, Twitter și comentarii direct pe site.

O nouă perioadă presupune și o nouă abordare a fenomenului cultural viu. Am fost criticați pentru că ne ocupăm timpul cu subiecte neserioase cum ar fi traducerea prozatorilor contemporani în Vest, noul val cinematografic, blogurile scriitorilor români sau site-urile culturale. Vă promitem că de acum încolo ne vom ocupa cu și mai mult interes de astfel de teme, începând cu dosarul din acest număr, dedicat prozei britanice contemporane, dosar la care au contribuit și membrii catedrei de Engleză a Literelor clujene. Vom continua, la începutul lui 2011, cu un număr dedicat exclusiv literaturii române contemporane, publicând fragmente inedite din peste 50 de autori români, de la Matei Vișniec, Dan Lungu, Octavian Soviany, T.O. Bobe și Doina Ruști la Marin Mălaicu-Hondrari, Claudiu Komartin, Vasile Leac, Radu Vancu, Dan Coman sau Dan Sociu, plus mulți alții, de același calibru, pe care îi vom dezvălui în curând.

Pentru că suntem prevăzători, încercăm să vă oferim până la finalul lui 2012 materiale cât mai bune. Dacă nu vine sfârșitul lumii, cu atât mai bine. Nu ne-ar deranja să prindem un secol de existență, ceea ce le dorim și tuturor cititorilor noștri.

Bogdan Odăgescu

Bogdan Odăgescu

Articole similare

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter