Concurs Echinox – Omoară-l tu pe Ion!

Revista Echinox lansează concursul „Omoară-l tu pe Ion”. Dacă ai spirit critic și crezi că poți să îl pui în valoare, te răsplătim pe măsură! Te publicăm pe site-ul revistei și îți trimitem cărți multe și frumoase din partea editurilor noastre partenere – Polirom, Cartea Românească, Editura Art, Tracus Arte și Casa de pariuri literare.

Scrie o cronică negativă sau un eseu critic de maximum 20.000 de caractere (nu impunem limită inferioară) în care să justifici, folosind mijloace din sfera criticii, esteticii și istoriei literare, că romanul lui Liviu Rebreanu nu este capodopera despre care ai învățat la școală. Trimite-ne textul într-un fișier Word până pe data de 1 martie 2011 la adresa de e-mail echinox@gmail.com, cu mențiunea „Pentru concurs”, specificând și categoria (în cazul în care categoria este „elevi”, menționați clasa și școala). În termen de cel mult șapte zile de la trimiterea email-ului veți primi un răspuns de confirmare a intrării dvs. în concurs.

Concursul are două categorii, jurizate în mod separat: Categoria elevi și Categoria general. Elevii sunt încurajați să își pună la lucru creativitatea și intuiția. La această categorie, participanții pot și argumenta, de exemplu, de ce alt roman care nu se află în programa școlară (al lui Liviu Rebreanu sau nu) li se pare mult mai potrivit pentru a fi studiat la clasă. Celorlalți participanți li se va aprecia într-o măsură mai mare studiul aplicat.

Criterii de bază: urmărirea unei structuri argumentative, coerență și unitate discursivă, respectarea regulilor ortografice și de tehnoredactare, folosirea notelor de subsol și a trimiterilor exacte (când și unde este cazul).

Sunt încurajate: argumente aplicate pe exemple din text, susținerea intuițiilor și a gustului personal într-un mod persuasiv, trimiteri la alte opinii critice, exemplificări, comparații cu alte opere ale literaturii române (dar nu numai), referiri la alte scrieri ale lui Liviu Rebreanu, valorificarea altor aspecte decât cele consacrate.

Textele care folosesc argumente de genul „este o carte despre țărani zgârciți și beți care-și dau unul altuia în cap cu sapa” vor fi descalificate din start.

Numărul premiilor va fi stabilit în prima săptămână după termenul limită. Dacă numărul lucrărilor bune este ridicat, putem avea în vedere o fază finală a concursului, fază în care intră cele mai bune texte, chemând pentru jurizare și persoane din afara redacției. Anunțarea câștigătorilor sau a celor care intră în faza finală de jurizare se va face cel târziu în data de 15 martie, pe site-ul revistei (www.revistaechinox.ro).

///

Redactorii revistei Echinox nu urmăresc sub nicio formă denigrarea unei opere literare, alegerea romanului Ion fiind mai degrabă un pretext pentru a pune la lucru gândirea creativă a cititorilor într-un mod inedit. Am ales Ion pentru că este unul dintre cele mai citite/discutate romane din cele impuse de canonul școlar. Luați acest gest mai degrabă ca pe o dorință de scuturare a cutumelor conform cărora un elev român este obligat să învețe pe de rost eseuri dictate de profesori blazați, care la rândul lor le-au copiat sau compilat din una sau mai multe cărți de comentarii. Este acest stereotip unul (încă) aplicabil? Dacă te-ai plâns la un moment dat de îngrădirea dreptului la opinie și a libertății de exprimare, de profesorul care te obligă să înveți pe de rost citate criptice din G. Călinescu ori poezii de Ion Pillat care te adorm, ai acum ocazia să îți argumentezi revolta.

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter