LIT. FRONT-LINE 90’ – Ana Maria Sandu la Cărturești Cluj

LIT. FRONT-LINE 90’
dialoguri cu scriitori români
27 ianuarie 2011, ora 19:00
librăria Cărtureşti, Cluj
ANA MARIA SANDU

.
.

A treia întîlnire LIT. FRONT-LINE 90’ o are ca invitată pe prozatoarea Ana Maria Sandu, autoarea romanelor Fata din casa vagon (Polirom, 2006) şi Omoară-mă! (Polirom, 2010). Ana Maria Sandu a participat la European First Novel Festival (Budapesta) , a fost invitată la numeroase tîrguri internaţionale de carte şi a avut lecturi publice la Viena, Paris şi Berlin. În 2008 a beneficiat de o bursa ArtistNe(s)t, iar în 2009 de o rezidenţă de creaţie la ICR Berlin. A fost selectată în proiectul 100 to watch – a Directory of New Romanian Creative Talent. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu bunici şi Bookataria de texte şi imagini, articole şi eseuri în revistele Dilema, Vineri, Observator cultural, aLtitudini şi a făcut parte din redactia revistei Republik. Semneaza rubrici in Noua literatura si pe www.artactmagazine.ro. În 2010, volumul său de debut, Din amintirile unui Chelbasan (Paralela 45, 2003), a fost tradus în limba franceză la Editura Chemin de Fer, cu titlul L’ecorchure.

„Reuşita Fetei din casa vagon constă în poezia de mare forţă a evocărilor, amintirilor şi fantasmelor tuturor personajelor, care nu sînt decît avatarele uneia şi aceleiasi voci eminamente feminine. Tot ce pot spera de-acum încolo e ca acest roman crud, ciudat şi atit de original să o impună, în fine, pe Ana Maria Sandu ca pe o scriitoare de prima mînă.” (Mircea Cărtărescu)

„Romanul Anei Maria Sandu (Omoară-mă!) are cîteva lucruri în comun cu Şi Hams Şi Regretel de Matei Florian. Ambele cărţi marchează ieşirea din trendul biografismului şi al microrealismului ultimului deceniu, sondînd teritorii fantezist-clinice sofisticate, cu mize ridicate şi mai riscante. Ambele cărţi, foarte bine scrise şi atent construite, oferă doar aparent o lectură uşoară. În realitate, naraţiunile sînt labirintice, iar straturile de înţelegere, multiple.” (Marius Chivu)

Pe 27 ianuarie Ana Maria Sandu vine la Cluj – timp de 90 de minute vom discuta cu ea despre literatură şi viaţa din afara scrisului, despre bucuriile şi dezamăgirile unei scriitoare, despre momente de inspiraţie şi blocaje, despre obsesii şi mersul pînă la capătul unui drum ales la un moment dat. Vor fi şi două momente de lectură din cele două romane, o pauză de ceai şi întrebări din partea publicului. Vă aşteptăm la ora 18:45 în ceainăria librăriei Cărtureşti din Iulius Mall pentru a o întîlni pe Ana Maria Sandu.

Despre LIT. FRONT-LINE 90’

LIT. FRONT-LINE 90’ vă propune întîlniri lunare de cîte o oră şi jumătate cu scriitori români, atît prozatori cît şi poeţi, care împing producţia literară autohtonă dincolo de graniţele ei (culturale, stilistice, tematice, geografice etc.). Întîlniri cu oameni aflaţi în prima linie a literaturii române, aşadar o ocazie de a înţelege de unde vine aceasta şi încotro se îndreaptă.

Pornind de la premisa că majoritatea evenimentelor literare „cu tradiţie” (cu interminabilele lor discursuri critice, lectura grăbită şi dialogul haotic cu publicul) nu reuşesc să creeze un contact real cu autorul, o înţelegere cît de cît exactă a resorturilor care-l fac să scrie şi a mizelor sale literare, LIT. FRONT-LINE 90’ vrea să vă ofere posibilitatea de a cunoaşte omul din spatele cărţilor, de a arunca un ochi (nu indiscret, doar curios) asupra vieţii sale, pentru a înţelege felul în care ea se leagă de scrierile lui, şi asupra muncii lui, urmărindu-i strădaniile, bucuriile şi dezamăgirile.

Întîlnirile LIT. FRONT-LINE 90’ sînt gîndite ca un dialog între scriitor şi moderator pe marginea literaturii, a scrisului, a publicării, a succesului sau insuccesului de piaţă, a asumării condiţiei de scriitor şi a şanselor pe care acesta le are în România de azi. Acest dialog va fi punctat de două momente de lectură din cărţi diferite şi de o pauză, ultimul sfert de oră fiind rezervat publicului, care poate adînci temele deja atinse sau poate deschide subiecte noi de discuţie.

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter