Care-i faza cu scrisul @ Book Corner Cluj

.

Luni, 7 februarie, ora 17.00, librăria Book Corner vă invită la a doua întâlnire din seria dezbaterilor incomode Care-i faza cu…? De data aceasta ne întrebăm Care-i faza cu scrisul? Răspunsul vine nu doar de la invitatul nostru, poetul Ştefan Manasia, ci şi dintr-o carte, a lui Marie Darrieussecq, care revizitează istoria literaturii pentru a lămuri care-i faza cu plagiatul, Raport de poliţie. Acuzaţii de plagiat şi alte moduri de a supraveghea literatura, publicată de Editura Pandora M. Întâlnirea se completează cu o dezbatere a tinerilor scriitori de la Revista Echinox şi Cercul de lectură al Colegiului Naţional George Coşbuc. Pe Eroilor 15.

Că o acuzaţie de plagiat e o tentativă de asasinat simbolic – e de domeniul evidenţei. Dar în câte feluri poate reacţiona un scriitor în faţa unei astfel de acuzaţii? Cu furie, cu revoltă, având sentimentul nedreptăţii sau al neputinţei. Prin tăcere sau prin scandal. Marie Darrieussecq a reacţionat scriind (un) Raport de poliţie. A ales să reviziteze istoria literaturii, această ţară a literelor în care, spune ea, cuvintele, temele şi imaginaţia nu pot şi nu trebuie să devină proprietate privată. În care cărţile îşi vorbesc între ele, iar intertextualitatea e o lege nescrisă. Raport de poliţie este o carte nouă despre un obicei vechi: acuzaţia de plagiat. O practică ce are, de fapt, aceeaşi vârstă ca şi literatura.

Marie Darrieussecq s-a născut în 1969 şi a scris mai mult de zece romane, printre care: Naissance des fantomes, Bref sejour chez les vivants, Le Bebe, White. Romanul Truismes, pe care l-a publicat când avea 27 de ani, s-a bucurat de un mare succes internaţional. A fost tradus în limba română sub titlul Schimbarea la trup şi a apărut la Editura Pandora M în 2003. În 2007 a publicat romanul Tom est mort, o poveste despre durerea pe care o provoacă moartea propriului copil. Acuzată de plagiat de Camille Laurens (şi ea publicase, la aceeaşi editură din Franţa, în 1995, romanul autobiografic Philippe, în care îşi descria disperarea de a fi pierdut primul copil), Marie Darrieussecq scrie acest eseu despre acuzaţia de plagiat în istoria literaturii.

Ştefan Manasia s-a născut pe 18 mai 1977, la Pitesti. Absolvent al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în 2000, profesor de limba și literatura română în perioada 2002-2003 în comuna Călărași, județul Cluj, este actualmente redactor al revistei de cultură Tribuna. Versuri și articole ale sale au apărut în revistele Echinox, Tribuna, Familia, Vatra, Interval, Steaua, Paradigma ș.a. A publicat volumele de poezie Amazon (Editura Tritonic, 2003; Editura Vinea, 2005), cînd TU vii. etica grunge (samizdat, 2006) şi cartea micilor invazii (Editura Cartea Românească, 2008).

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.