Lit. Front-Line 90’ – Dan Coman la Cărturești Cluj

Următorul invitat LIT. FRONT-LINE 90’ este poetul Dan Coman, care a surprins piaţa literară românească publicînd la sfîrşitul anului trecut primul său roman, Irezistibil (Polirom, 2010). Surprinzător este şi felul în care se referă autorul la această carte: „Aşa am scris Irezistibil. Făcîndu-l pe Dan Coman personaj şi umilindu-l în cele mai abjecte moduri, desfiinţînd una dupa alta cărţile pe care le-a scris, aducînd toată neputinţa lumii acolo şi aruncînd-o peste fiecare rînd. N-a fost cea mai elegantă cale de a supravieţui acestei nenorociri, dar pentru mine a fost singura.” Născut în 1975 la Gersa (Bistriţa-Năsăud), Dan Coman a debutat în 2003 cu anul cîrtiţei galbene, după care au urmat ghinga (2005) şi Dicţionarul Mara (2009) – trei volume de versuri care l-au împins în topul celor mai apreciaţi poeţi ai generaţiei sale. Poemele sale au apărut în antologii din România, Suedia, Franţa, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Canada.

Poezia, spre deosebire de roman, se naşte din expandări, nu din extirpări. Desigur, în ambele cazuri avem de-a face cu rescrieri. Fiecărui cuvînt i se adaugă altele, asemeni particulelor de zahăr care ajung să compună galaxii numite, atît de banal, vată de zahăr. Vata de zahăr este susţinută de un ax. Prezenţa axului, în poezie, înseamnă prezenţa viziunii. Numai atunci produsul poate fi consumat, pentru că numai astfel ai de unde să-l apuci. Dan Coman are viziune. Ardealul literal îl merită.” (Alexandru Matei)

Ţinem în mînă o carte (Irezistibil) despre viaţă, o carte în care, cu fiecare poveste, viaţa se ia şi se dă. Cîte una pe zi. Alchimist elegant, Dan Coman amestecă substanţele: poezie, prietenie, dragoste, glorie, trădare şi iar poezie. De data asta a lăsat uşa întredeschisă. Putem, iată, să nu mai bănuim ce face el.” (Florin Partene)

Pe 24 februarie discutăm cu Dan Coman, timp de 90 de minute, despre viaţa sa „ameninţată” de literatură, despre trecerea de la Poezie la proză, despre bucuria sau chinurile scrisului, despre avîntul sau apăsarea recunoaşterii, despre prietenie, iubire şi tot ce mai contează. Vor fi si doua momente de lectură a autorului (din roman şi cel mai recent volum de poezie), o pauză de ceai şi un final rezervat dialogului cu publicul. Vă aşteptăm la ora 18:45 în ceainăria librăriei Cărtureşti din Iulius Mall pentru o întîlnire reală cu scriitorul Dan Coman.

/

Despre LIT. FRONT-LINE 90’

LIT. FRONT-LINE 90’ vă propune întîlniri lunare de cîte o oră şi jumătate cu scriitori români, atît prozatori cît şi poeţi, care împing producţia literară autohtonă dincolo de graniţele ei (culturale, stilistice, tematice, geografice etc.). Întîlniri cu oameni aflaţi în prima linie a literaturii române, aşadar o ocazie de a înţelege de unde vine aceasta şi încotro se îndreaptă.

Pornind de la premisa că majoritatea evenimentelor literare „cu tradiţie” (cu interminabilele lor discursuri critice, lectura grăbită şi dialogul haotic cu publicul) nu reuşesc să creeze un contact real cu autorul, o înţelegere cît de cît exactă a resorturilor care-l fac să scrie şi a mizelor sale literare, LIT. FRONT-LINE 90’ vrea să vă ofere posibilitatea de a cunoaşte omul din spatele cărţilor, de a arunca un ochi (nu indiscret, doar curios) asupra vieţii sale, pentru a înţelege felul în care ea se leagă de scrierile lui, şi asupra muncii lui, urmărindu-i strădaniile, bucuriile şi dezamăgirile.

Întîlnirile LIT. FRONT-LINE 90’ sînt gîndite ca un dialog între scriitor şi moderator pe marginea literaturii, a scrisului, a publicării, a succesului sau insuccesului de piaţă, a asumării condiţiei de scriitor şi a şanselor pe care acesta le are în România de azi. Acest dialog va fi punctat de două momente de lectură din cărţi diferite şi de o pauză, ultimul sfert de oră fiind rezervat publicului, care poate adînci temele deja atinse sau poate deschide subiecte noi de discuţie.

/

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.