A marosvásárhelyi ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Kolozsváron (hír)

2011. március 31-én, csütörtökön este 6 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen kerül sor az ALTER-NATIVE díjnyertes alkotásainak vetítésére. A fesztivált bemutatja Kósa András László szervező. Az est házigazdája Péter László, egyetemi oktató.

Az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az utóbbi közel két évtizedben nemcsak a szűkebb régiónkban, hanem egész Európában, valamint a világ más tájain élő filmalkotók számára is alkalommá vált a bemutatkozásra, találkozásra. A fesztivál célja támogatni a független önkifejezést, a média-piac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. A rendezvény a kezdetektől egyik fő feladatának tekintette a romániai és a magyarországi filmalkotók szakmai találkozását, valamint az együttműködésre való ösztönzést. Az ALTER-NATIVE természetes módon tekint egyaránt érvényesnek és hitelesnek egymástól gyökeresen eltérő filmkategóriákat és filmes gondolkodásmódokat. A témaválasztás és a műfaj teljesen szabad. A fesztiválra benevezhetők az utóbbi három évben készült film/videó alkotások, amelyeknek időtartama nem haladja meg a 30 percet.

A pontos helyszín: Babeş-Bolyai Tudományegyetem – Szociológia és Szociális Munkás-képző Kar Szántóvető utcai épületében (Dosztojevszki/Plugarilor u. 34. szám).

Szervezők: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem – Szociológia és Szociális munkásképző Kar, a Maros megyei MADISZ, a Magyar Köztársaság sepsiszentgyörgyi Kulturális Koordinációs Központja.

A filmek eredeti hanggal, angol felirattal kerülnek vetítésre! A vetítés ingyenes.

Az est folyamán levetítésre kerülő filmek:

A RADIO ROMANIA CULTURAL DÍJA: Koldo Almandoz: Kacsaátkelőhely (Ahate Pasa), Spanyolország, 2009. Szinopszis: Hirtelen kacsák szelik át a képernyőt.

AZ ERDÉLY TV DÍJA: Bastien Dubois: Madagaszkár, egy útinapló (Madagascar, Carnet de Voyage), Franciaország, 2009. Szinopszis: Egy útinapló, amely egy európai utazó útját írja le, aki a Farmadihana hagyományaival találja magát szembe. A napló lapjai forognak és Madagaszkár buja térképét láthatjuk, mielőtt bemutatják nekünk a malagaszi kultúrát.

SIMÓ SÁNDOR EMLÉKDÍJ A LEGJOBB DIÁKFILMNEK (felajánló a Maros megyei MADISZ a Román Nemzeti Filmintézet támogatásával és Aáry Tamás Lajos oktatási ombutsman által felajánlott Ted Lapidus töltőtoll): Milan Urbajs: Mátyás király (Kralj Matjaz), Szlovénia, 2009. Szinopszis: A dokumentumfilm kortárs hőse, Joze Broman, már megtette, amit lehetett. Megmentette a világot.

A ROMÁN NEMZETI FILMINTÉZET DÍJA: Nagypál Orsi: Paktum (Naked Pact), Magyarország,/Nagy-Britannia, 2009. Szinopszis: Egy titokzatos rúdtáncosnő és egy férfivá váló fiú találkozása egy lepukkant budapesti sztriptíz bárban meglepő fordulatot hoz, amikor felismerik egymást a „civil” életükből. Vajon meg tudják-e úszni a kínos leleplezést?

A MŰVELŐDÉSÜGYI MINISZTÉRIUM DÍJA: Adrian Sitaru: A kalitka (Colivia), Románia, 2009. Szinopszis: Történet Alexről, aki egy beteg galambot talál az utcán és hazaviszi, ám otthon apja heves tiltakozásába ütközik. Ádáz viaskodás utána galamb otthonra talál az erkélyen, de Alex most egy kalitkát is akar.

AZ ALTER-NATIVE NAGYDÍJA (felajánló Marosvásárhely város): Alberto Dorado: Elvesztődve (Perdido), Spanyolország, 2010. Szinopszis: A film Nyugat-Afrika végtelen tájaira, sivatagjaira visz el bennünket. Alighogy odaérünk, találkozunk Saliouval, a nyolc éves szomáliai kisfiúval, aki úgy tűnik, hogy elvesztődött. Épp most futott össze egy ENSZ őrjárattal. Ez lenne az ő szerencsés napja? Egy kamerapásztázás megmutatja nekünk a valóságot…

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Chaos, our favorite thing

Chaos, our favorite thing

Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művébenII.

Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?
Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művében
II.

Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művébenI.


Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?
Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művében
I.

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar