Alt top al celor mai vândute cărţi din istorie
Vânzările în domeniul cultural sunt, în acelaşi timp, atât un barometru al dorinţei publicului capricios, cât şi un indicator social. Că legăturile cu valoarea artistică propriu-zisă sunt de multe ori indirecte e clar, însă, într-un mod misterios, topurile de vânzări de carte ne spun foarte multe şi, totodată, mai nimic relevant.
Făcând trimitere la un articol apărut pe linternaute.com, Alexandra Ion radiografiază pentru ziare.com unul din aceste topuri de vânzări (asemănătoare între ele, cu mici variaţiuni). Ca de obicei, concluziile, probabil cu zecile, încep abia odată cu ultimul punct de pe ecran.
Cele şapte volume din seria Harry Potter, de J.K. Rowling, s-au vândut în nu mai puţin de 400 de milioane de exemplare. A Tale of Two Cities, de Dickens, a vândut aproximativ 200 de milioane de exemplare, de-a lungul a mai bine de 60 de ani. Lord of the Rings – 130 de milioane de exemplare, la egalitate cu Zece negri mititei, de Agatha Christie şi Micul Prinţ, al lui Antoine de Saint-Exupery. Isaac Asimov şi Gabriel Garcia Marquez prind şi ei topul 25.
Au aceste topuri relevanţă? Probabil că una foarte mare şi, în acelaşi timp, niciuna.
–
Citiţi mai multe despre acest subiect pe ziare.com
No Comment