Bánffy Miklós elfelejtett arcai (beszámoló)

Bánffy Miklós mellszobra (Fotó: Rettegi-Ady Emese)

A magyarországi Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet támogatásában megrendezésre került kiállítás február 18. és március 11. között zajlott le. Ezt a kiállítást kétszer is alkalmam volt megtekinteni: előbb saját laikus észlelésemre hagyatkozva, majd a kiállítás kurátorának szemszögét ismerve meg. Az élmény mindkét esetben egyedi és értékes volt.

Kolozsváron két helyszín adott otthont a Bánffy Miklós életét és munkásságát felelevenítő vándorkiállításnak: a Reményik Sándor Galéria és az EMKE  által biztosított helyszínként a Györkös Mányi Albert Emlékház. Elsőként a Györkös Mányi Emlékház anyagát látogattam meg, amely leginkább a gróf írói, irodalmi munkásságára hívta fel a figyelmet. A színdarabok, drámajátékok, a történelmi regénytrilógia írójaként és az Erdélyi Helikon alapítótagjaként azonban, illendő vagy sem, Bánffy Miklós alakja nem keltette volna különösebben fel az érdeklődésemet. Ami ehhez hozzásegített az az élményeimnek a második helyszín anyagával való kiegészülése volt. A Reményik Sándor Galéria sem tartalmában, sem eszköztárában nem volt különlegesebb, pusztán rámutatott arra, hogy az életmű milyen meghökkentően sokszínű. Itt a jelmez- és díszlettervező, a karikaturista és a politikus elevenedett meg, amely felvetette a kérdést: hogyan fért mindez egyetlen emberi életbe.

A második látogatás, amely Szebeni Zsuzsának, a kiállítás kurátorának magyarázatával egészítette ki előzetes benyomásaimat, csak felerősítette érdeklődésemet. Az OSZMI határontúli referense ugyanis arról számolt be, hogy egy ember életének felkutatása lehet kalandos krimi, de valódi próbatétel is egyszerre. A kiállítás tárgyai, az ezekről készített reprodukciók felbecsülhetetlen értékűekké váltak, mert emlékezetünk az, ami megtart minket embernek még ma is. A kurátor arcán azonban nemcsak ennek a belátása, tisztelete látszott, hanem az, hogy kutatása során szerzett eredményei valóban megérintették az életét.

A rendezvény egy Budapestről induló vándorkiállítás, tehát amennyiben az érdeklődő a kolozsvári állomásról pusztán ezen beszámolón keresztül értesült, egy következő helyszínen még kielégítheti kíváncsiságát.

Máthé Miklós Mónika

Articole similare

Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művébenII.

Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?
Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művében
II.

Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művébenI.


Transzszexuális irodalom: hipermaszkulinból hiperfemininbe?
Identitásproblematikák Susan Faludi Előhívás című művében
I.

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: felsőoktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: felsőoktatás

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar