Merre, hova, mit? – Programajánló április 3-10. (hír)

2011. április 4-én, hétfőn reggel 9:30-tól újabb latin óra az Erdély Múzeum–Egyesület székházában (Jókai/Napoca u. 2 sz. I. em.). A kurzus február 25-én, a Szülőföld Alap támogatásával indult, célja közelebb hozni a diákokhoz a történetkutatást, az oklevelek és az ehhez elengedhetetlen latin nyelv ismeretét. A kurzusba bekacsolódók közép- és koraújkori történetírók munkáit, a törvényhozás és a diplomatika (oklevelek) nyelvét ismerhetik meg. A kezdő csoport oklevél-értelmezéssel (privilégiumok), és morfológiával (I, II. declinatio, főnevek a számnév) foglalkozik. A haladó csoport Szamosközi István Erdély történetével, és mondattannal (ablativus absolutus) foglalkozik.

2011. április 4-én, hétfőn 19 órától a Kolozsvári Akadémiai Bizottság meghívottjaként Toldi Éva az Újvidéki Egyetem tanára Vándorló történetek (A vajdasági magyar irodalom történetének készülő fejezetéből) címmel tart előadást az MTA–KAB székház (Ion Ghica 12. sz.) előadótermében.

2011. április 5-én, kedden 20 órai kezdettel Kontra Ferenc prózaíró (Újvidék) szerzői estje lesz a Bretter György Irodalmi körben (helyszín a Café Bulgakov – Virág/I.M. Klein u. 17. sz.). A szerzővel Egyed Emese beszélget.

2011. április 7-én csütörtökön 18 órától a Korunk Akadémia meghívására Kolozsváron olvas fel Nádas Péter Kossuth-díjas író, az Egy családregény vége, Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek című regények szerzője. A felolvasóest házigazdája Balázs Imre József (a Korunk főszerkesztője).

Az Erdélyi Múzeum–Egyesület 2011-ben is folytatja szakképzési tevékenységét. Az idei program, tehát a 2011. április 7. és április 9. közötti előadássorozat is arra fókuszál, hogyan valósul meg a különböző tudományágak közötti átjárás. Az Új kutatási irányok az irodalom- és társadalomtudományokban program keretén belül ezen a héten Kassák Lajos és a Munka-kör közösségi művészete – Kulturális formák és gyakorlatok társadalomtörténete címmel K. Horváth Zsolt tart előadásokat:

Április 7., csütörtök 16–18 óra: A Munka-kör kialakulása — A munkáskalokagathia. Költészet. társadalomkritika és a munkáskultúra egysége: Justus Pál;

Április 7., csütörtök 18–20 óra: Háború: a hátunkban érzett tekintet. Optikai és politikai közelség problémája Robert Capa fotográfiájában;

Április 8., péntek 14–16 óra: Népi kultúra, munkáskultúra és baloldali közösségiség összefüggésrendszere Vajda Lajos életművében;

Április 9., szombat 12–14 óra: Beszéd és ének együttes élménye: a szavaló- és a népdalkórus mediális jelentősége a munkáskultúra világában;

2011. április 5. és április 8. között Tuomo Lahdelma and Jarmo Valkola a finnországi Jyväskylä Egyetem tanárai Kaurismäki and His Predecessors, a Course on Finnish National Cinema and Its Literary Roots címmel angol nyelvű előadássorozatot tartanak Kolozsváron. A kurzus részletes pogramja:

2011. április 5., kedd:

18:00 – A Presentation of Aki Kaurismäki’s Productions from the 1980s until the Present (Sapientia EMTE University, str. Matei Corvin nr. 4., room Óváry)

20:00 – Film screening* (Sapientia EMTE, room Óváry)

2011. április 6., szerda:

16:00 – Aki Kaurismäki in the Finnish Cultural and International Film Tradition – BBU, Faculty of Letters, str. Horea nr. 31, room Popovici)

20:00 – Film screening* (Sapientia EMTE, room Óváry)

2011. április 7., csütörtök:

16:00 – Kaurismäki’s Film Style and Narrative Ideas 1 (BBU, Faculty of Letters, room 243)

20:00 – Film screening* (Sapientia EMTE, room Óváry)

2011. április 8., péntek:

12:00 – Kaurismäki’s Film Style and Narrative Ideas 2 (Sapientia, room Óváry)

*The audience may choose which films will be screened from among the following Kaurismäki productions: Juha (1999), The Match Factory Girl (1990), Drifting Clouds (1996), The Man Without a Past (2002), Lights in the Dusk (2006).

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet 2011. április 8–10-én konferenciát szervez az Öreg Graduál kiadásának 375 éves évfordulója alkalmából. Az 1636-ban kiadott Öreg Graduál olyan liturgikus könyv, amely tartalmazza az úrvacsorás istentiszteleteken, a reggeli és esti imaórákon énekelt, magyar nyelvű gregorián tételeket. Az Öreg Graduál és az ehhez hasonló 16. századi könyvek az európai protestantizmus liturgiai fejlődésének egyedi jelenségét bizonyítják, éspedig azt, hogy az anyanyelven énekelt gregorián tovább élt a magyar nyelvterületen. Ezt az éneklési módot a 18. századig gyakorolták, tehát viszonylag hosszú ideig meghatározta mind a református, lutheránus, mind pedig az unitárius egyház istentiszteleteinek rendjét.

Ezen a héten a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Visky András Alkoholisták (április 5. kedd, 20 órától), Marin Držić Dundo Maroje (április 6. szerda, 19 órától), Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok (április 7. csütörtök, 20 órától), Georg Büchner Leonce és Léna (április 8. péntek, 20 órától), Albert Camus Caligula (április 9. szombat, 20 órától) és A.P. Csehov Ványa bácsi (április 10. szombat, 19 órától) című darabjait tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapja:  http://www.huntheater.ro/lista.php?soid=1)

A Kolozsvári Magyar Operában április 7-én, csütörtökön, 18:30 órától Giacomo Puccini Bohémélet című művét tűzték műsorra. Vezényel: Horváth József, a darabot rendezte Demény Attila.

(A Magyar Opera honlapja:  http://www.hungarianopera.ro/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1&lang=hu)

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: felsőoktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: felsőoktatás

Nem is volt olyan rossz régen nőnek lenni… @ TIFF 2020

Nem is volt olyan rossz régen nőnek lenni… @ TIFF 2020

Post/h/um: a komposzt, amely vagyunk

Post/h/um: a komposzt, amely vagyunk

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter