Merre, hova, mit? – Programajánló április 11-17. (hír)

Apafi temetése címmel Dr. Csorba Dávid tart előadást ma, április 11-én

A Láthatatlan Kollégium régimagyaros műhelye szeretettel várja az érdeklődőket 2011. április 11-én, hétfőn du. 16 órától a Bölcsészettudományi Kar (Horea út 31.) Dézsi-termében tartandó nyílt estjére. Az est meghívottja: Dr. Csorba Dávid irodalomtörténész, a Nyíregyházi Főiskola docense, aki Apafi temetése, címmel tart előadást. Az est házigazdája Gábor Csilla (a Láthatatlan Kollégium régimagyaros műhelyének vezetője).

Kolozsvári pillanatok – az EKE Fotóklub kiállítása

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Kolozsvár 1891 fennállásának 120. évfordulója alkalmával rendezett, az EKE fotószakosztályának “Kolozsvári pillanatok” című kiállítása 2011. április 16-ig még megtekinthető Béke téri Egyetemi Könyvtár előcsarnokában.

Kiállítók: Bozsoki Adrienn, Deák József, Fazakas Ferenc, Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér.

Két előadását mutatja be április 13-án, Kolozsváron a budapesti Vígszínház társulata.

Szerdán 18 órától, az Új Stúdióban Szepes Mária A vörös oroszlán című monodrámáját Venczel Vera előadásában és Bodor Böbe rendezésében láthatja a kolozsvári közönség.

A Budapesten nagy sikernek örvendő előadás kivételes jelentősége Venczel Vera kolozsvári bemutatkozása, akit 2008-ban avattak örökös taggá a Halhatatlanok Társulatában, 2010-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze Díját vehette át. Ki ne emlékezne nagyszerű filmszerepeire, amelyeket olyan rendezők filmjeiben hívott életre mint Máriássy Félix, Sándor Pál, Fábri Zoltán, Makk Károly, Szabó István, Bacsó Péter. De dolgozott amerikai filmekben is, és a számos alakítási díja mellett Monte-Carlóban Arany Nimfa-díjat kapott a legjobb női alakításért. Törékeny, finom és mégis rendkívüli lelki erővel bíró művész Venczel Vera, akinek a színlátása nagy ajándék Kolozsvár színházszerető közönségének.

A vörös oroszlán című monodráma Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye alapján született. A regény megjelenése után röviddel zúzdába került mint veszedelmes, felforgató irodalom. A kimentett néhány példány azután kézről kézre járt évtizedeken át; tiltott gyümölcsként élvezték azok, akik hozzájuthattak, de a mű így is kultuszregénnyé vált. A könyv alaptémája a halhatatlanság elnyerése, amelyet egy elixír, maga a Prima Materia tesz lehetővé. A történet 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Újabb és újabb életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét.

20 órától pedig a színház nagytermében Hadar Garlon Mikve című drámájának színpadi változatát Michal Doĉekal rendezésében tekinthetik meg az érdeklődök.

Hadar Galron sok humorral fűszerezett, megrendítően szép története egy női fürdőben, egy mikvében játszódik. A mikve egy rituális fürdő, ahol havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel.

A dráma szereplői különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell, lázadnak is.

A magyarországi bemutatót Michal Doĉekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója rendezte, akit az Interferenciák 2010 vendégeként ismerhettünk meg.

Az előadásban a Vígszínház igazi sztárjai lépnek fel: Pap Vera, Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő, Igó Éva, Hegyi Barbara, Tornyi Ildikó, Kovács Patrícia és Tóth Orsolya.

Jegyek kaphatók a színház jegypénztárában naponta 11.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, a jegypénztár telefonszáma: 0264-593468.

Lajkó Félix Makovecz turnéja keretén belül április 15-én érkezik Kolozsvárra

Lajkó Félix Makovecz Imre által tervezett templomokban és művelődési házakban tartott előadássorozatának kolozsvári állomásaként a Dónáth úti református templomban lép fel, április 15-én, pénteken 20 órától. Jegyek elővételben 25 lejért, a helyszínen pedig 29 lejért kaphatóak a Király (I.C. Bratianu) utca 6. szám.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban a hét folyamán A. P. Csehov Ványa bácsi (április 11-én, hétfőn, 19 órától), Visky András Megöltem anyámat (április 12-én, kedden, 20 órától), Marin Držić Dundo Maroje (április 16-án, szombaton 19 órától) című előadásokat tekinthetik meg a látogatók, illetve 17-én, vasárnap 20 órától, a Költői estek sorozat keretén belül részt vehetnek Karácsonyi Zsolt Ússz Fauszt, ússz! és Kenéz Ferenc Szabadnak lenni mit jelent című előadásokon.


A Kolozsvári Állami Magyar Operában április 14-én, csütörtökön, 18.30 órától Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operáját, majd április 17-én vasárnap, 17 órától Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: középiskolai oktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: felsőoktatás

Fenntartható-e az online irodalomoktatás? Első rész: felsőoktatás

Nem is volt olyan rossz régen nőnek lenni… @ TIFF 2020

Nem is volt olyan rossz régen nőnek lenni… @ TIFF 2020

Post/h/um: a komposzt, amely vagyunk

Post/h/um: a komposzt, amely vagyunk

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter