Galele TRES COURTS și EducaTIFF la Cărturești Cluj

Premiile Festivalului de foarte scurt metraj TRÈS COURTS 2011
9 iunie 2011, ora 19:00

Festivalul de foarte scurt metraj Très Courts este organizat anual în luna mai şi cuprinde peste 100 de filme de maxim 3 minute grupate în mai multe selecţii. A 13a ediţie (a 5-a în România) a avut loc în perioada 6-9 mai anul acesta în 70 de oraşe din lume, dintre care 25 de oraşe din România. În ţara noastră, în Slovacia, în Moldova şi în Ungaria festivalul este coordonat de Centrul cultural francez din Cluj şi este susţinut de ORANGE.

Festivalul a adunat un public de aproape 10.000 de spectatori în România dintre care 7000 au votat pentru filmele aflate în competiţia internaţională şi în competiţia româneasca. În urma votului lor s-a decis câştigătorul premiului publicului din
România, care anul acesta a coincis cu opţiunea juriului naţional. Marele câştigător al selecţiei româneşti de anul acesta este Alexei Gubenco cu filmul de animaţie Vive la crise! (Trăiască criza).

Au fost acordate şi două menţiuni pentru My homemade sunset de Lazar Cercel şi pentru Planet Ro 2012 realizat de Csont Zsombor şi Török Tihamér, precum şi o menţiune specială a Centrului cultural francez pentru filmul Le Cri realizat de Mirel Bran.

Premiile selecţiei româneşti constau în trofee, telefoane mobile Sony Ericsson Xperia X8 oferite de ORANGE, sponsorul naţional al festivalului, o călătorie de două zile la Cluj în timpul festivalului de film Transilvania oferită de Centrul cultural francez pentru a le permite tinerilor realizatori să cunoască profesionişti din domeniul audiovizual din Romania şi din străinătate, invitaţii la filme TIFF şi participare gratuită la formările din domeniul audio-vizual organizate de Centrul cultural francez.

Vă invităm să VIZIONAŢI FILMELE PREMIATE anul acesta la Festival des Très Courts şi să îi cunoaşteţi pe câştigătorii români la decernarea premiilor Très Courts – selecţia românească, care va avea loc joi, 9 iunie 2011, de la ora 19:00 la librăria Cărtureşti Cluj.

/

Premiile EducaTIFF – Tineri critici de film
11 iunie 2011, ora 11:00

În perioada 21 mai – 12 iunie 2011, pe lângă programul de proiecţii de filme şi dezbateri, EducaTIFF a provocat elevii clujeni cu o competiţie locală, adresată claselor II-XII, EducaTIFF – Tineri Critici de Film. Competiţia a invitat copiii şi tinerii să îşi exprime critic punctele de vedere despre filmele vizionate, printr-o formulă consacrată – cronica de film.

Prima etapă s-a încheiat în 1 iunie, cu anunţarea oficială a nominalizaţilor, selectaţi de un juriu format din membrii ai echipei EducaTIFF. Toţi elevii nominalizaţi au intrat în etapa a doua de scriere de cronici de film, urmând ca laureaţii să fie desemnaţi de un juriu independent alcătuit din criticii de film Nagy Boglárka, Laurenţiu Brătan şi Andrei Rus.

Competiţia a fost o premieră pentru elevi şi pentru profesorii lor deopotrivă, bucurându-se de un imens interes din partea unităţilor şcolare şi a organizaţiilor nonguvernamentale clujene. Competiţia a fost deschisă tuturor elevilor elevilor între 8 şi 18 ani, care au participat la programele EducaTIFF de educaţie cinematografică.

Pentru nominalizaţi, EducaTIFF a organizat un workshop de critică de film, special dedicat lor în cadrul TIFF, susţinut de criticul de film Mihai Fulger, membru al Asociaţiei Criticilor de Film, parte a Uniunii Cineaştilor din România, şi al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Juriul independent va desemna câte un laureat pentru fiecare categorie de vârstă, pe baza cronicilor de film pe care elevii nominalizaţi le-au scris despre filmele din programul EducaTIFF din perioada 3-5 iunie. Pe lângă premiile juriului, se vor oferi premii speciale, printre care cel oferit de Librăria Cărtureşti Cluj şi EducaTIFF şi cel oferit de Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca.

Premiile pentru laureaţi sunt oferite de Librăria Cărtureşti Cluj, Librarium Book Corner Cluj-Napoca, de editurile IDEA design & print, Litera şi IBU Publishing House, de Dilematix şi FILMMENU şi de Transilvania Film.

Ceremonia de premiere are loc la Librăria Cărtureşti din Cluj în data de 11 iunie 2011, de la ora 11:00.

/

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.