Echinox 2.0 – un nou/vechi proiect

Revista Echinox, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros România, prin programul Fondul de Urgenţă, a pus la cale un proiect pe termen mediu – Echinox 2.0. Fiindcă îl gândim de ceva vreme şi pentru că ne-am fixat deja, în linii mari, activităţile, ne-am gândit să împărtăşim o parte din ele.

Pe lângă editarea a patru numere de revistă până în vara anului următor, punem la cale şi o serie de concursuri de selecţie pentru trei ateliere de creaţie şi pentru o tabără Echinox, care va avea loc în august 2012.

Primul concurs tocmai l-am lansat. Este unul de proză şi se adresează liceenilor din Cluj-Napoca, aceştia urmând să câştige premii în bani şi cărţi (în valoare totală de peste 800 de RON), precum şi şansa de a fi invitaţi la primul workshop din serie, unde vor avea ocazia să îi cunoască pe Matei Florian, Simona Popescu şi T.O. Bobe. Aceştia vor lucra cu trei grupe de elevi şi studenţi, timp de trei zile, într-un weekend din decembrie. Încă două astfel de concursuri, unul de poezie şi unul mixt, cu alţi scriitori invitaţi, sunt programate pentru primele luni ale anului viitor. Cei mai buni dintre participanţii la workshopuri vor primi invitaţii pentru tabăra de creaţie, eveniment pentru care vom acoperi toate cheltuielile (transport, cazare şi mese etc.). Vom încerca, până atunci, să chemăm la această tabără câţiva dintre cei mai buni scriitori români contemporani. Proiectul nu este unul local, urmând să lansăm, pentru o parte din locurile disponibile, un concurs naţional destinat elevilor şi studenţilor. Voi veniţi cu haine de schimb şi chef de scris, noi aducem scriitorii, mâncarea, banii de drum, precum şi o mulţime de surprize pe care încă le coacem.

În ce priveşte activitatea de zi cu zi a revistei, dorim să ne menţinem standardele şi să fim cât mai aproape posibil de cultura vie, învăţând câte ceva şi din experienţa de peste 40 de ani a publicaţiei. Din păcate, în prezent nu există destule publicaţii culturale interesate de publicul tânăr. Suntem siguri că există o astfel de cerere şi dorim să dovedim, printre altele, că instituţiile actuale ignoră un potenţial enorm, fie că privim doar în ograda academică sau avem în vedere un public mai extins.

Având în vedere şi noile medii de exprimare, situaţia culturii nu este atât de tragică precum o fac să pară, folosind un ton de ştirile de la ora cinci, scepticii, cinicii sau conservatorii gălăgioşi. Există o cultură a blogurilor, a portalurilor de profil, chiar şi o cultură YouTube sau Facebook în formare, iar acestea sunt extrem de deschise adoptării şi adaptării formelor artistice clasice de exprimare, fie că acţionează ca mediu suport sau chiar generează tipuri noi de conţinut. Privind datele de trafic şi având puţin discernământ în ce priveşte calitatea şi relevanţa, este evident că afirmaţii precum “tinerii nu mai citesc”, “copiii n-au cultură” sau “literatura nu mai e ce-a fost” sunt la fel de valabile şi la fel de false cum erau acum 20, 30, 50 sau 200 de ani. Chiar dacă formele se schimbă, există destul loc pentru calitate, rigoare sau credibilitate instituţională. Faptul că un volum foarte bun de poezii apare în 300 de exemplare tipărite, pe când unul din textele incluse în carte este vizualizat de 3000 de persoane pe Internet nu este un semn de declin, ci de schimbare.

Astfel, caracterul utilitar al unui proiect ca Echinox 2.0 nu se reflectă în a ajuta la învierea unei culturi, la resuscitarea ei, cum s-ar putea greşit înţelege, ci la înţelegerea şi cristalizarea unor forme şi conţinuturi care există deja. În mod natural, exprimarea artistică va fi întotdeauna cu un pas înaintea receptării, iar unul din scopurile noastre este de a le apropia pe cele două, asigurându-ne că şi mâine vom avea ce citi/ vedea/ asculta/ admira/ cultiva.

 

Bogdan Odăgescu

.

.

Bogdan Odăgescu

Articole similare

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

Înscrieri FRESH START – rezidențe de creație @ REACTOR

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter