Szerelmi torzó – felolvasószínház (hír)

2012. február 14-én, kedden Nagyváradon, majd február 17-én, pénteken 19:00 órától Kolozsváron mutatják be Lászlóffy Csaba Szerelmi torzó című drámáját. A felolvasószínház nagyváradi helyszíne a Kis Stúdió Színház, a kolozsvári bemutatóra pedig a Puck Bábszínház termében kerül  sor.

2011-ben Jung halálának ötvenedik évfordulójára emlékeztek Európában… A produkció korántsem szakállas emlékünnepség a világhírű tudós tiszteletére. Több benne a groteszk felhang, a fölismerés – amivel rendszerint az élet, a múlt alapos ismerete ajándékoz meg bennünket. Sabina Spielrein a pszichoanalízis történetének egyik legelső nőalakja volt. 1904-ben szkizoid jellegű hisztéria tüneteivel került a zürichi Burghölzli Klinikára, ahol ő volt Jung első pszichoanalízissel kezelt páciense. A terápiás kapcsolat szerelmi viszonnyá, majd munkatársi kapcsolattá alakult… Csaknem hetven év után került elő a naplója – írja a szerző.

Lászlóffy Csaba drámája tulajdonképpen egy „százéves történetről” szól – örök szerelmi/háromszög/ történet, de legalább annyira a tudomány történetének egy fontos, bizarr epizódja. A darab párbeszédei két illetve több idősíkban zajlanak. A női főszereplő is két alakban jelenik-szólal meg: a konfliktusokba sodródó és az Emlékező. Az utóbbi dilemmája: „Kit érdekel, hogy ki voltam (léteztem-e egyáltalán!), amíg nem találkoztam Junggal?”. A gyógyult (orvosi egyetemet végzett és munkatárssá vált) Sabina viszont Jungot és Freudot a „női kontinens” fölfedezőinek, úttörőinek tartja. A férfihős nem romantikus hős, eléggé gyáva. Marad a talány: átlépheti-e az analitikus a terápiás kapcsolatot?

Forrás: http://www.kiss-studio-szinhaz.ro/index.php?oldal=eloadas&eloadas=laszloffy

 

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Ron Padgett versfordítások II.

Ron Padgett versfordítások II.

Ron Padgett versfordítások I.

Ron Padgett versfordítások I.

Gyűjtemény a szélvédőn

Gyűjtemény a szélvédőn

Zokniföld mindenkié

Zokniföld mindenkié

No Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.