Romanian Writers Go International @ Romanian Writers on Writing

I accuse you and your historical circumstances…

for all my insufficiencies of intelligence, culture, intellectual life and genius.

If I had been French, I might have been a genius

(Eugène Ionesco, No)

.

Literatura română se bucură de un număr relativ redus de antologii traduse în alte limbi – majoritatea recent apărute, iar dintre acestea și mai puține sunt publicate la edituri de prestigiu internațional, care să le faciliteze răspândirea. Inițiativa renumitei edituri Trinity University Press de a include în colecția The Writer’s World, coordonată de poetul și criticul american Edward Hirsch, scriitorii români marchează, o dată în plus, ieșirea reprezentanților literaturii noastre din anonimatul cauzat de scrierea într-o limbă minoră. Volumele precedente din această serie includ scriitori chinezi, evrei, irlandezi, mexicani, polonezi, dar și pe cei americani din secolul al XIX-lea.

Antologia Romanian Writers on Writing (Scriitorii români despre scris), editată de Norman Manea în colaborare cu Sanda Cordoș, strânge între cele peste 300 de pagini 81 de poeți și prozatori români, din secolul al XIX-lea și până în prezent. Raluca Manea și Carla Baricz, asistenți editoriali, sunt responsabile de impecabila traducere a textelor în engleză. Antologia a apărut anul trecut în august, iar de curând – pe 22 și 23 martie, a fost lansată la New York, la Institutul Cultural Român și la Bard College. Evenimentul a fost menit să aducă în fața publicului de limbă engleză autori prezenți în antologie: Nina Cassian, Carmen Firan, Dan Lungu, Simona Popescu, Lucian Dan Teodorovici și Bogdan Suceavă.

Acest volum este un excelent exercițiu de promovare pertinentă a literaturii române peste hotare. Atât textele de escortă, semnate de cei doi editori, cât și notele biografice și textele de autor selectate sunt orientate înspre cititorul de limbă engleză, cel mai probabil străin de contextul românesc. În Prefață, Norman Manea enumeră constrângerile ce stau la baza antologiei (tematica scrisului, limitarea la literatura de expresie română, doar poezie și proză, problema traducerilor). Introducerea Sandei Cordoș, o concisă trecere prin toată istoria literaturii noastre, prezintă unui public străin resorturile scrisului românesc, accentuând diferența specifică, dar fără a rata genul proxim al literaturii europene. Motto-ul și teza de la care pleacă pledoaria Sandei Cordoș redau concis portretul scriitorului român: „I accuse you and your historical circumstances… for all my insufficiencies of intelligence, culture, intellectual life and genius. If I had been French, I might have been a genius.” (Eugène Ionesco, No)

Respectând formatul întregii colecții, antologia Romanian Writers on Writing cuprinde (fragmente de) proză sau poezie, eseu, pagini de jurnal sau scrisori, toate având ca ax vertebrant scrisul. Presiunea timpului istoric asupra scrisului este o constantă pe scena literară românească, aspect pe care textele alese îl relevă cu prisosință, începând cu Mihai Eminescu – cel care deschide portativul polifonic al literaturii române, și până la Lucian Dan Teodorovici și concluzia lui aforistică: „I am a writer. You are a reader. Together we did something wrong” (Character).

Romanian Writers on Writing e o antologie serioasă, elegantă, bine făcută și constituie un real prilej de promovare a culturii autohtone, grație coordonatorilor ei, Norman Manea și Sanda Cordoș, care au tratat cu toată seriozitatea rolul de ambasador al literaturii române. Cu toate acestea, o antologie similară, în limba română, nu ar fi inutilă.

 

Iulia Rădac

 

Iulia Rădac

Articole similare

Palida lumină din „Orbitor. Aripa stângă”

Palida lumină din „Orbitor. Aripa stângă”

Aurel Pantea – un poet al iscusinței execuției

Aurel Pantea – un poet al iscusinței execuției

De la periferia amintirii la zgura prezentului – cronică Olga Ștefan

De la periferia amintirii la zgura prezentului – cronică Olga Ștefan

O povestire banală într-un roman bun

O povestire banală într-un roman bun

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.