Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie / Teatru / Temps d’Images 2012

Eşti frumoasă, eşti luminoasă!

 

 

Concept: Vera Ion și Bogdan Marcu
Regie / Scenariu/Adaptare: Vera Ion
Interpretare: Vera Ion
Video: Bogdan Marcu

Pe Vera e foarte probabil s-o fi văzut pe străzile Londrei sau pe Southbank, mai întâi făcând animale din baloane şi, după ce asta a devenit ilegal, îmbrăcată în Peter Pan. Chiar dacă nu aţi văzut-o, unul din primele lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre Vera e că a fost un Peter Pan exemplar, dar  cu un ghinion ieşit din comun. Dar să vă mai spun câteva despre ea: munceşte pentru a-şi aduna bani de întreţinere, e în competiţie directă cu Matrix şi Michael Jackson, la nivelul câştigurilor cărora nu reuşeşte sub nici o formă să ajungă. Dar problemele pentru Vera nu se opresc aici, pentru că, în loc să trebuiască să-şi facă griji doar pentru concurenţa de pe Southbank, e pusă în situaţia ciudată de a se descurca cu Ion din Giuleşti, om (de treabă) din lumea interlopă. Care e povestea acestui Ion din Giuleşti? Ei bine, Ion, aparent, o caută pe Iuliana, o fată cu care pretinde că s-a căsătorit, dar care a început să se drogheze şi care, de ceva vreme, nu mai e de găsit nicăieri. Ne dăm seama imediat că toată povestea cu Iuliana (din Giuleşti) nu e decât un pretext pentru ca Ion să se apropie de Vera. Şi cum reacţionezi când un interlop începe să te ameninţe, fiindcă îl refuzi? Ce faci când nu vrei să te trezeşti ”într-un şanţ, şi bătută, şi futută”? Îţi repeţi că eşti frumoasă, că eşti luminoasă şi, atât cât poţi, te concentrezi pe copii şi speri să aduni 100 de lire în ziua aia. Asta face şi Vera şi, fără să ne explice exact ce se întâmplă în final, când deja Ion îşi adună prietenii şi se apropie ameninţător de ea, reuşeşte să scape.

Vera Ion, regizoare, dramaturgă, actriţă şi poetă, fondează în 2009, alături de Sorin Poamă, Laboratorul Scrie despre Tine. Piesa Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie, scrisă şi regizată de Vera Ion, e a treia producţie a Laboratorului Scrie despre Tine. Recent, Vera a câştigat Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright, care presupune inclusiv faptul că Ambasada Irlandei se ocupă de traducerea în limba engleză a piesei.

 Răzvan Cîmpean

Răzvan Cîmpean

Rezist cu greu o săptămână întreagă fără Bob Dylan sau Ada Milea, fără un serial bun, fără un roman sau un volum de poezie. În plus, dacă se nimereşte ceva interesant la teatru, ştiţi unde mă găsiţi. Şi, ca orice obsedat, scriu despre lucrurile astea ca şi cum ar fi singurele care contează.

Articole similare

Câteva zile în Bankok

Câteva zile în Bankok

Adevărul din spatele ecranului – LIVE

Adevărul din spatele ecranului – LIVE

Thy Veils – Neoradiant (2019)

Thy Veils – Neoradiant (2019)

Utopia liniștirii într-o lume descentralizată

Utopia liniștirii într-o lume descentralizată

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter