Where the wild things are / Temps d’Images 2012

Această expoziție de video-art, în grija curatorului Anca Mihuleț, s-a dovedit repede a fi un punct de deschidere minunat pentru ediția din 2012 a festivalului Temps d’Images, de la Fabrica de Pensule. Sigur, traseul până la spațiul de expoziție a fost întrucâtva labirintic, dar câinii prietenoși ai Fabricii știau parcă să țină companie vizitatorului cam confuz, recontextualizând spațiul  într-o oglindire foarte potrivită cu cea a expoziției în sine.

Titlul, trimitere clară la cartea lui Maurice Sendak, publicată în 1963 (și la filmul lui Spike Jones din 2009, ecranizare a acestei cărți) oferă imediat background-ul conceptual unificator al lucrărilor prezentate. Devenirea începe cu copilăria, iar copilăria poate dura foarte mult, nu este o vârstă biologică; trecerea înspre viitor este mai de impact, mai dificilă și mai formidabilă în urma acestei acumulări.

Cele cinci povești din lucrarea „Las Cumbres”, de Pablo Serret de Ena, astfel contextualizate, depășesc mesajul inițial, care la rândul lui este unul de mare forță, capabil să dinamizeze și să dea încredere privitorului, tocmai prin natura universală a problemelor pe care vorbitorii anonimi le depășesc. În contextul expoziției însă, alături de ironia fină și amară a duo-ului corean Michelangelo Pistoletto Band, duc la o sinergie remarcabilă, transferul de energie către spectator devenind dintr-o dată mult mai vibrant. La confruntarea dintre falsitatea inerentă memoriei, dintre o copilărie pe cât de bogată din punct de vedere vizual, pe atât de vidă de valoare („Forecasting” – Michelangelo Pistoletto Band) și poveștile de cucerire a maturității, de suprapunere a acțiunii de a fi adult cu conștientizarea noului statut („Los Cumbres”), la această frontieră aspră se naște o forță deosebită, electrizantă, sălbatică.

Expoziția este deschisă pe perioada Festivalului Temps d’Images, adică până în 16 Noiembrie, la Etajul 4 al Fabricii de Pensule. Noi o recomandăm cu toată încrederea.

Mircea Laslo

Articole similare

Palida lumină din „Orbitor. Aripa stângă”

Palida lumină din „Orbitor. Aripa stângă”

Aurel Pantea – un poet al iscusinței execuției

Aurel Pantea – un poet al iscusinței execuției

De la periferia amintirii la zgura prezentului – cronică Olga Ștefan

De la periferia amintirii la zgura prezentului – cronică Olga Ștefan

O povestire banală într-un roman bun

O povestire banală într-un roman bun

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.