Chipuri africane – expoziţie de fotografie

 

În iunie 2011, arhitecţii Ionuţ Florea şi Ana Hogaş au luat o pauză de la carieră, pentru a fi nomazi în Africa. Au călătorit  singuri, cu o motocicletă şi un cort, timp de 420 de zile, în care au parcurs 55.000 de kilometri şi au străbătut peste 20 de
ţări: Maroc, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon, Republica Congo (Brazzaville), Republica Democrată Congo (Kinshasa), Zambia, Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Mozambique, Tanzania, Kenya, Ethiopia, Sudan, Egipt. Pe parcursul acestei călătorii ambiţioase, au captat în fotografii tot ceea ce au întâlnit – suntem încântaţi să găzduim în librăria noastră, timp de o lună, câteva dintre cele mai reuşite portrete realizate de cei doi aventurieri.

„Suntem cuplul Ionuţ, la ghidonul motocicletei, şi Ana, cârcotind în spate. Inspiraţi de documentarele lui Sir David Attenborough, animaţi de o ruptură de tendon achilian şi de călătorii anterioare în Sri Lanka, Hong Kong şi Asia de sud-est, iată-ne trăind un vis. Plănuim călătoria asta de doi ani şi ne pregătim pentru ea de unul. Pe 11 iunie, cu 9 luni întârziere, datorită unui accident suferit de Ionuţ, am plecat în sfârşit în marea aventură”. Astfel se prezintă Ana şi Ionuţ, pe blogul lor, la început de călătorie. 420 de zile mai târziu, aflaţi la doar câţiva kilometri de punctul din care au pornit, copleşiţi de gânduri şi
oboseală, scriu din nou: „Călătorind, vagabondând, răzbisem până departe şi devenisem liberi. În loc să ne imaginăm lumea, o văzusem aşa cum e. Natura ne-a demonstrat că suntem nişte pitici, iar oamenii, majoritatea nişte străini, ne- au primit cu  altruism şi infinită generozitate”.

Se spune că un portret dezvăluie câte ceva atât despre subiect şi fotograf, cât şi despre cel care priveşte, fără a spune niciodată întreaga poveste.

Africa, exuberantă şi brutală, este, fără îndoială, un subiect fotogenic. Expoziţia „Chipuri africane” invită la reflecţie asupra realităţii din spatele clişeelor, completând portretul unui continent cu detalii mărunte şi emoţii discrete. Aventura
trăită de Ana şi Ionuţ nu ar fi fost posibilă fără generozitatea şi energia africanilor, astfel că această expoziţie le este dedicată lor.

Pentru anul 2013, cei doi plănuiesc o nouă expediţie, de data aceasta în America de Sud, cu două motociclete. Povestea lor poate fi citită de la început şi urmărită în continuare pe www.intotheworld.eu.

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.