Dincolo de reprezentare: Provocările picturii contemporane

Dincolo de reprezentare: Provocările picturii contemporane

Revista Echinox vă invită la dezbaterea „Dincolo de reprezentare: Provocările picturii contemporane”, susținută de Michaël Borremans & Frank Demaegd în dialog cu Maria Rus Bojan și Horea Avram.

La inițiativa Fundației Culturale IntAct, curatorii Maria Rus Bojan şi Horea Avram vor purta o dezbatere cu artistul belgian Michaël Borremans şi cu galeristul Frank Demaegd pe tema relevanței picturii figurative în arta contemporană şi a rolului pe care aceasta o joacă în piața de artă şi în instituțiile de profil.

Apreciat pentru viziunea şi îndemânarea sa artistică,  Michaël Borremans a devenit celebru cu pictura sa figurativă care evocă artişti importanți precum Velasquez, Goya, sau Manet. Maturizându-se în plină epocă a apropriaționismului postmodern, Borremans a păstrat ceva din această tactică, vizibilă în modul în care artistul înglobează tradiția picturală într-un mod subversiv.

Dezbaterea va viza aspecte legate de strategiile creative din spatele reprezentării figurative, de rolul jucat de corpul uman in definirea imaginii şi de relevanța actuală a „maeştrilor” ca modele pentru artiştii contemporani. În acelaşi timp, se va discuta despre evoluția şi orientarea pieței de artă şi rolul pe care pictura figurativă îl joacă în instituțiile de artă.

Evenimentul va avea loc la Fabrica de Pensule, pe strada Henri Barbusse nr. 59-61, în Spațiu Intact, joi, 27 Iunie, de la ora 18:00.

Michaël Borremans este un pictor şi artist video, care traieste şi lucrează în Ghent, Belgia. S-a născut în 1963 în Geraardsbergen, Belgium. În 1996 a absolvit Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Campus St. Lucas, în Ghent. Începând cu anul 2000, artistul este reprezentat de Zeno X Gallery, din Anvers şi din 2001 de galeria David Zwirner din New York.

Frank Demaegd este proprietarul Galeriei Zeno X din Anvers, Belgia. Printre artiştii care sunt reprezentați de această galerie se numără: Luc Tuymans, Marlene Dumas, Raoul De Keyser, Dirk Braeckman, Michaël Borremans, Stan Douglas, Anne-Mie Van Kerckhoven, Mark Manders.

Maria Rus Bojan este curator independent şi expert în artă contemporană care trăieşte şi lucrează la Amsterdam. Conduce MB Art Agency, o platforma flexibilă specializată în consiliere şi cercetare în domeniul artei contemporane.

Horea Avram este istoric de artă, teoretician media, curator şi director artistic al Fundației Culturale IntAct. Este lector invitat al Departamentului de Cinematografie şi Media al Facultății de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Florin Ştefan este artist, curator și art promoter. Este președintele Fundației Culturale
Intact. În prezent este lector la Departamentul de Pictură al Universității de Artă și
Design, Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală IntAct Cluj şi MB Art Agency Amsterdam.

Mircea Laslo

Articole similare

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Căutăm articole pentru nr. 1/2021

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Înscrieri Focus Atelier: Procese investigative în spațiul urban

Atelier – scriere de recenzii

Atelier – scriere de recenzii

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

Starea Literelor // Lansarea nr. 1/2017 & Dezbatere

No Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.