Hector în căutarea fericirii / Hector and the Search for Happiness @ Comedy Cluj 2014

Hector în căutarea fericirii / Hector and the Search for Happiness @ Comedy Cluj 2014

hector-and-the-search-for-happinessRegia: Peter Chelsom

Distribuţia: Simon Pegg, Stellan Skarsgård, Jean Reno, Christopher Plummer, Toni Colette

Anul: 2014

 

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional Comedy Cluj a avut ieri deschiderea oficială, proiectând la Cinema Florin Piersic un lungmetraj britanic savuros, în regia lui  Peter Chelsom. Hector în căutarea fericirii dă startul festivalului printr-un mesaj cât se poate de actual: Unde, când, cum putem fi fericiți?

Hector este un psihiatru de vârstă mijlocie, încântat de viața lui ordonată și necomplicată și, totodată, de previzibilitatea ei. Tipic britanic, el este un om cumpătat și rezonabil, tarifele sale neschimbate îl ajută să își păstreze clienții și chiar să primească noi și noi recomandări, toate rezultatele datorându-se tehnicii practice de a răspunde unei întrebări cu o altă întrebare.

„Promise me you’ll never change”, îi spune iubita sa, o parteneră ideală, la fel de ordonată și de previzibilă; sau poate la fel de ezitantă. Dar cât de repede sosește și problema: una din clientele sale trăznite, o clarvăzătoare atrăgătoare (ea însăși un psiholog al aurelor), îi destănuie dilema sa: lipsa de autenticitate, senzația de a înșela clienții fără a le oferi soluții reale, impresia de a fi o impostoare.  Ca un efect în oglindă, dilema sa îl lovește din plin pe modernul și moderatul Hector, care descoperă subit – și cât de postmodern – lipsa de sens din viața de zi cu zi.

Brusc  ̵̶  sau mai degrabă în urma previziunilor clientei sale – Hector se hotărăște să plece în China, de data aceasta în căutarea unor răspunsuri. Chiar acum. Singur. Și nu știe când se va întoarce. Răspunzând întrebării cu o altă întrebare, evităm mereu contactul cu marile întrebări ale vieții, evităm chiar viața însăși. La un moment dat sosește și vremea răspunsurilor, ascunse unde ne-am aștepta mai puțin. Psihiatrul va porni, așadar, într-o călătorie inițiatică pe trei continente, devenind un turist trăznit și încurcă-lume ce descoperă câte puțin din realitățile Chinei, Africii și ale Americii. De fiecare dată, are câte un ghid interesant, iar situațiile în care se trezește sunt la polul opus al vieții sale monotone, sigure și ordonate. China, țara aparențelor și a mirajelor, a formelor cameleonice, îi aduce niște prime lecții de fericire și îl învață să pună sub semnul întrebării felul în care se prezintă realitatea. În Africa se împletesc sărăcia și veselia, nesiguranța și bucuria de a trăi, un contrast al sentimentelor și al viziunii. America îl pune în legătură cu vechea sa iubire, căci rezolvarea trecutului devine necesară pentru a putea trăi în prezent. Rămas copil la nivelul sentimentelor tocmai datorită tendinței de evitare, Hector intră în contact cu toate nivelurile sale latente, le recuperează rând pe rând și ajunge, într-un final, capabil să manifeste toate sentimentele simultan, într-o auroră boreală observabilă la tomograf.

Amuzant, pe alocuri dramatic, cu o regie minuțioasă și dinamică, Hector în căutarea fericirii ne învață că lucrurile se schimbă doar după ce ne schimbăm și noi. În plus, schimbarea s-ar putea să nu fie atât de rea pe cât ne-am închipui.

Simina Răchițeanu

Simina Răchiţeanu

Pe lângă satirele nordice și umorul negru, care îmi plac la nebunie, mai am pasiunea asta pentru ficțiunea despre patologic (carte, film, muzică - you name it). Un hobby preferat: traducerile literare din norvegiană, proză&poezie.

Articole similare

Creep

Creep

Da capo al fine

Da capo al fine

Unde totul este destrămat

Unde totul este destrămat

Despre maturizarea postumanismului poetic românesc

Despre maturizarea postumanismului poetic românesc

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.