2+2 @ Comedy Cluj 2015

2+2 @ Comedy Cluj 2015

Regia: Thomas Ciulei
Anul: 2014
Distribuția: 
Răzvan Vasilescu, Gabriel Spahiu, Marius Manole, Mihai Calotă

[pullright float=”alignright”]„După 25 de ani, cred că ne putem permite o altfel de privire asupra trecutului, și tocmai aici intervine rolul comediei, să-ți ușureze, prin umor, reflecția asupra unui trecut pe cât de dureros, pe atât de absurd. Cred că există o generație întreagă de tineri care doresc să știe mai multe despre felul în care părinții lor au trăit înainte de 1989. De aceea mi se pare un film care se adresează mai degrabă publicului autohton decât celui străin. Apar în el sechelele noastre pe care poate numai noi le înțelegem cu adevărat. Vreau să cred că acest film își va găsi locul în felul în care ne raportăm la propriul trecut și felul în care înțelegem prezentul.”
Thomas Ciulei. [/pullright]

2+2, primul lung-metraj de ficțiune al regizorului Thomas Ciulei, proiectat în a doua zi de festival, a fost una dintre surprizele acestui an la Comedy Cluj, în condițiile în care, conform organizatorilor, aceasta a fost unica proiecție a producției într-un cinematograf din România.

Ironizând situația mai multor state comuniste, printre care și România, filmul imaginează o țară comunistă, Miranda, în care totul merge prost și aproape toate fondurile au fost epuizate. Acesta este pretextul pentru o comedie absurdă, chiar neagră, pe alocuri, în care personajele principale, Oscar (Marius Manole), unul dintre cei mai apreciați actori ai Mirandei, și Tony (Mihai Calotă), regizorul principalelor producții de succes ale lui Oscar, încearcă să fugă din țară. Fiindcă eșuează, cei doi sunt capturați și condamnați la moarte. Scapă doar datorită profesiilor sale, având în vedere că Mirandei i se pregătea o nouă campanie publicitară, menită să transforme statul într-un parc de distracții gulag (Mirandaworld, unde vecinii din Bakteria pot experimenta la propriu condițiile din Miranda, lăsându-se arestați, torturați sau chiar uciși, totul la un preț rezonabil). În condițiile în care dictatorul a condamnat uciderea tuturor actorilor și regizorilor din țară, pe considerente care subliniază caracterul iresponsabil şi crud al acestuia, rolul protagoniștilor devine vital. În mod evident, la fel cum procedează și în ceea ce privește țara, cei doi încearcă să scape din noua situație, aruncându-se într-un nou șir de probleme și conflicte

Influențat de comediile clasice ale anilor ’80 și amintind mai curând de poveştile despre România sub comunism decât de întâmplări concrete, filmul explorează latura absurdă a sistemului opresiv din ţările comuniste, tratând cu detaşarea necesară unei comedii situaţia gravă a unui astfel de context. Tocmai de aceea, nu de puţine ori 2+2  subliniază, alegând să se concentreze pe situaţii ridicole şi repetitive (securistul care doreşte să-i ucidă pe cei doi revine constant în film, dar este deconstruit şi demistificat, fiind prezentat ca un bufon ajuns la putere, incapabil să-şi asume rolul avut în stat în faţa propriei fiice, mutată în Bakteria, pentru care el e șeful mișcării de opoziție din Miranda), tensiunea internă a unei astfel de ţări, între măsuri aberante şi încercarea de a le demasca.

Până şi numele statului Miranda, dar şi al celui vecin, Bakteria, confirmă caracterul absurd al filmului, făcând din 2+2 o comedie uşoară, dar coerentă, însă mai mult decât atât o alternativă la tradiţia filmelor despre comunism a noului val cinematografic românesc. Tocmai de aceea, absenţa sa aproape totală din cinematografele autohtone, indiferent de motivele care au dus la această situaţie, reprezintă o pierdere considerabilă pentru un public obişnuit mai degrabă cu o perspectivă sobră asupra acelei perioade.

Răzvan Cîmpean

Rezist cu greu o săptămână întreagă fără Bob Dylan sau Ada Milea, fără un serial bun, fără un roman sau un volum de poezie. În plus, dacă se nimereşte ceva interesant la teatru, ştiţi unde mă găsiţi. Şi, ca orice obsedat, scriu despre lucrurile astea ca şi cum ar fi singurele care contează.

Articole similare

Palida lumină din „Orbitor. Aripa stângă”

Palida lumină din „Orbitor. Aripa stângă”

Aurel Pantea – un poet al iscusinței execuției

Aurel Pantea – un poet al iscusinței execuției

De la periferia amintirii la zgura prezentului – cronică Olga Ștefan

De la periferia amintirii la zgura prezentului – cronică Olga Ștefan

O povestire banală într-un roman bun

O povestire banală într-un roman bun

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.