Fiicele doctorului March

Fiicele doctorului March

Cartea Louisei May Alcott, „ Fiicele doctorului March” (sau „Micuțele doamne”), are deja zeci de adaptări, atât în teatru, cât și în film. Ce aduce nou interpretarea Gretei Gerwig? Tânăra regizoare, cunoscută pentru filme precum „Lady Bird” și „Frances Ha”, reușește să își lase amprenta asupra clasicii povești, oferindu-i un soi de nouă vitalitate. Filmul a avut premiera în decembrie 2019 și s-a bucurat deja de succes la nivel mondial. Pelicula înfățișează actori deja cunoscuți publicului larg: Saoirse Ronan, Emma Watson, Meryl Streep, Timothée Chalamet și Laura Dern.

Filmul este fidel narațiunii cărții. E vorba de un „coming of age story” a patru adolescente, Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh) și Beth (Eliza Scanlen), care sunt ghidate prin viața din timpul Războiului Civil și prin experiența primei iubiri de mama (Laura Dern) și mătușa lor (Meryl Streep). Fiecare fată are o personalitate aparte, visuri și pasiuni proprii. Meg, sora cea mare, își dorește o familie, este responsabilă și privită ca un model de către surorile sale, care apelează mereu la ea. Jo, alter ego-ul lui Alcott, visează la o carieră de scriitoare și luptă împotriva stereotipurilor misogine ale secolului XIX, fiind condusă de o sete de afirmare. Amy, mezina, deși o fire ambițioasă și inteligentă, este pusă față în față cu mediocritatea ei ca artistă. Beth este, în sfârșit, o fire melancolică, sensibilă, cu suflet de artist, al cărui destin este marcat de scarlatină.

Gerwig a primit nenumărate laude pentru felul în care filmul reflectă complexitatea dinamicii de familie care domină romanul, fiind recompensată chiar cu o nominalizare Oscar pentru cel mai bun film și numeroase premii în cadrul Globurilor de Aur. Scenariul este construit în jurul lui Jo, flashback-ul fiind utilizat aici pentru introducerea a diferite momente din viața familiei March: baluri, dimineața de Crăciun, certuri între surori, acte de caritate. Vitalitatea amintită constă chiar în aceste fragmente din viața personajelor. Realitatea dură a vieții de adult este întreruptă de frânturi optimiste ale vârstei de aur. Fetele merg fiecare pe drumul lor, doar pentru a-și găsi calea înapoi în sânul familiei. 

Cele 4 tinere actrițe reușesc să ofere personajelor o căldură aparte. Ajungi să le îndrăgești și să le resimți dezamăgirea, furia, bucuria. Ele aduc prospețime unei povești scrise acum mai bine de un secol. Saoirse Ronan și Florence Pugh au fost nominalizate la Oscar pentru premiul de cea mai bună actriță în rol principal, respectiv secundar, pentru prestațiile lor. Gerwig, Chalamet și Ronan au mai lucrat împreună pentru „Lady Bird”, film care a fost la fel de bine primit de critici. Chimia dintre Saoirse și Timothée este incontestabilă și poate fi observată în fiecare scenă pe care cei doi o joacă împreună.

Motivul pentru care această carte e atât de apreciată încă este chiar faptul că este cât se poate de actuală. Deși situată într-o altă epocă, povestea rămâne ancorată în prezent prin complexitatea temei abordate. Drama nu se oprește la povestea de dragoste. Aceasta este doar un pretext pentru abordarea adevăratei teme – independența feminină. Surorile luptă pentru afirmare într-o lume a bărbaților și sfidează presiunile sociale. Chiar și în iubire, ele caută o relație între egali și refuză din start o relație de subordonare.

Laura Cordoș

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Frumos, elegant, cât-de-cât

Frumos, elegant, cât-de-cât

Vânați de universul domestic

Vânați de universul domestic

Sunt un Lolo și am nevoie de validare

Sunt un Lolo și am nevoie de validare

Despre „un roman fără mize înalte”

Despre „un roman fără mize înalte”