Cozy Poethree

Cozy Poethree

Am senzația că – în Cluj-Napoca – s-au dezvoltat două cercuri poetice care nu prea știu nimic unul despre celălalt. Mă refer la ceea ce voi numi scena „tradițională”, de poezie scrisă/publicată și recitată, și scena de slam poetry și de performance (ex. grupul Poethree). De unde această ruptură? Privind, de pildă, la scena poetică a poeților maghiari din Cluj, n-am putut să nu remarc faptul că în cazul lor există un câmp unitar, care le înglobează pe ambele, iar rezultatele sunt remarcabile (nu de puține ori în ultimii ani am avut senzația că scena maghiară de poezie este mai dinamică și mai interesantă decât cea românească). Însă cazul românesc funcționează după alte reguli: poeții care publică formează o cu totul altă sferă decât cea a celor care fac slam. Poate pentru că primii îi alienează pe cei din urmă cu elitismul lor involuntar, în timp ce aceia din urmă nu sunt cei mai creativi oameni în utilizarea mediului pe care îl accesează. Uneori e nevoie de un terț ca să aducă laolaltă taberele într-un singur public. Iată, acest terț a venit din Iași, prin proiectul Cozy Poetry Night. Evenimentul a avut loc în L’Autre Café pe data de 25 iunie, ora 20:00, avându-i invitați pe poeții Lena Chilari, Elena Simion, Sorin Chiperi, Lorena Enache, Florentin Popa și Octavian Gheorghe.

Nu neg, astfel de proiecte pot fi foarte utile pentru diseminarea poeziei în mediile care nu prea intră în contact cu acest tip de literatură. Scopul lor a fost să „îmbine poezia cu muzica” – astfel, mai toți poeții care au citit (exceptându-l pe Florentin Popa) au făcut-o pe câte un soundtrack ales în prealabil. A fost, cu alte cuvinte, un fel de performance, în care două medii au dat mâna și au încercat să producă o experiență singulară. În general, senzația mea este că e foarte greu să faci acest lucru fără să: 1) cazi în clișee tip Cenaclul Flacăra re-updatat și 2) să utilizezi dimensiunea muzicală ca pe un simplu suport de fundal (muzak) pentru poezia scrisă. Din păcate, temerile mele s-au adeverit: poezia, mai serioasă sau mai ironică, mai nervoasă sau mai liniștită, mai explozivă sau mai retractilă, a fost însoțită de muzică de lift, coveruri la pian după Where Is My Mind? de la Pixies, trompete obosite și beaturi standardizate.

Dacă acesta a fost fundalul neinspirat al textelor, nici scrierile în sine nu au strălucit foarte tare. Sorin Chiperi și Octavian Gheorghe ne-au întâmpinat cu niște texte de masculi damnați, care, pe de o parte, își prezintă latura soft și, pe de alta, ne explică cum stă treaba cu flirtul în club și relațiile dintre genuri. Lena Chilari, proaspăt debutată în 2020, s-a simțit cel mai confortabil în acest mediu și mi-a plăcut cel mai mult dintre cei care au „performat” – ceea ce nu spune foarte mult: poeziile ei se pierd ușor în enumerații pe cât de spontane și ostentative, pe atât de redundante. Florentin Popa a ales să realizeze o lectură emoționantă fără muzică și efecte speciale – probabil că organizatorii s-au gândit că o să primească „show și charismă”, iar faptul că Popa nu a vrut să le îndeplinească așteptările n-a putut decât să mă bucure. Lorena Enache și Elena Simion m-au făcut să îmi dau seama cât de tare poate să influențeze mediul impresia asupra unor texte: poezii care, în volum, mi s-au părut bune au sfârșit prin a-și pierde orice urmă de credibilitate sub influența lecturilor prea patetice sau cu iz de stand up.

În încheiere, ce pot să zic este că mi-ar fi plăcut să-mi fi plăcut la Cozy Poetry Night. Chiar cred că experimente de tipul acesta, la granița dintre câmpul tradițional și cel performativ, pot da rezultate extraordinare. Dar nu acum, nu aici, nu încă.

Mihnea Bâlici

Student la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Scrie poezie și a fost publicat în câteva reviste și antologii (Poesis international, Subcapitol, Scena9, Familia, Conta etc.). Publică cronică literară și în Observator cultural și Vatra.

Articole similare

Z9Camp X Echinox

Z9Camp X Echinox

Z9 x Echinox (I)

Z9 x Echinox (I)

Despre „un roman fără mize înalte”

Despre „un roman fără mize înalte”

Fever dream pe coasta Norvegiei

Fever dream pe coasta Norvegiei