„I am overwhelmed by simplicity”

„I am overwhelmed by simplicity”

A Month of Single Frames e un scurtmetraj de Lynne Sachs, apărut în 2019. Filmările îi aparțin regizoarei Barbara Hammer, pe care le-a realizat în 1998, în timpul unei rezidențe artistice în Cape Cod, Massachusetts, când timp de o lună a locuit într-o baracă din Duneshacks, fără electricitate și apă curentă. Scurtmetrajul e un colaj din cadrele filmate acolo.

În voice-over, Barbara Hammer citește din jurnalul pe care l-a scris în perioada rezidenței, în care descrie ce simte, ce vede, povestește vise sau explică procesul și tehnicile de filmare pe care le folosește, de exemplu, ca să surprindă lumina răsăritului, „this forever wonder of sunshine”, sau să suprapună lumini colorate peste peisajele filmate.

În discursul ei se strecoară și fraze care îți rămân în cap ca o poezie: „I am overwhelmed by simplicity. There is so much to see”. Nu se întâmplă nimic în film. Barbara Hammer doar ne arată ce vede în timpul petrecut singură: o libelulă, umbre, peisaje, fire de iarbă în vânt, nori și avioane traversând cerul, marea, dunele, stropi de ploaie, licheni, insecte, trunchiuri de copaci, frunze, flori, jucării de plastic.

Pe ecran apare și text, ca un dialog între Lynne Sachs și Barbara Hammer, prin care intimitatea dintre cele două ocupă spațiul filmului: „You are here. I am here with you”, „You are alone. I am here with you in this film.”

Experimentând cu tehnicile de filmare, scurtmetrajul se transformă apoi tot mai mult într-o meditație despre privirea artistică asupra naturii, mediată de camera de filmat și pe care Barbara Hammer o problematizează, întrebându-se „Why is it I can’t see nature whole and pure, without artifice?”

Filmul curge în final înspre o discuție despre timp, despre procesul de îmbătrânire și moarte, „the sadness of departure, the inevitable ending breath, […] the complete and thorough blankness”. Cum e explicat la finalul scurtmetrajului, „in 2018, Barbara began her own process of dying by revisiting her personal archive”, iar filmul realizat de prietena ei face parte din acest proces.

A Month of Single Frames e un film scurt despre multe lucruri simple și emoționante, dar mai ales despre cum percepem, prin diferite filtre artistice sau afective, locurile în care trăim și despre cum ele se schimbă mereu.

Scurtmetrajul e disponibil pe MUBI.

Imagine Copertă © Designnn.co on Unsplash. Edited.

Georgiana Bozîntan

Am terminat norvegiană la Litere și am început un master în literaturi francofone.

Articole similare

Un multivers de emoție și creativitate

Un multivers de emoție și creativitate

Războiul (încă) nu are chip de femeie

Războiul (încă) nu are chip de femeie

La dans macabru

La dans macabru

Portretul desfigurat al Estului

Portretul desfigurat al Estului