Incongruențe literare

Incongruențe literare

Andrei Dósa, Multă forță și un dram de gingășie, Editura Polirom, Iași, 2021.

Există, în Multă forță și un dram de gingășie, o incongruență aparte între neofit și societatea față de care se măsoară. Andrei Dósa reușește să creeze acest efect de contrast între ego-ul autobiografizat și alteritate cu suficientă precizie și finețe, fără să se dea înlături de la a transforma expresii uzuale, pe alocuri chiar stradale, în simptom poetic (post)postmodern. Ceea ce este, însă, fascinant în manieră, pe lângă basoreliefarea unei individualități, sunt micile disonanțe care survin printr-o dinamică subtilă a personajului, o evoluție care poate fi clarificată prin absența filistinismului și a unei permanente nemulțumiri de sine, în ciuda atitudinii ușor mizantrope, cinice.

Metoda narativă e autoanalitică, meticuloasă și puțin rigidă, cu o poveste cu nenumărate căi de intrare și ieșire. Bildungsroman, Multă forță și un dram de gingășie este și un roman ludic și lasă senzația că în individualitatea personajului din roman se împlinește acea lipsă de gingășie care se reflectă în lume. În definitiv, imaturitatea emoțională de la început—cu plictisul și inadaptarea tipice—se împlinește în lume prin împăcarea cu alteritatea (sau, poate, cu sinele), întocmai unui om care dă mâna cu reflexia din oglindă.

Fiul din incipit se împacă cu tatăl la final, iar complexitatea, care aduce tot soiul de psihoze sexuale, nemulțumiri de sine și nevoia vizibilă de evadare, se înscrie într-un ciclu peste care umbrele se dilată fantomatic, tot mai aproape de cicatrizare. Rămâne să gândim, așadar, vârste, să gândim mecanismele de reproducere a exercițiului pe care îl face scriitorul, în cheia unei (auto)biografii intelectuale. Să medităm cu și la vârsta acestei mentalități, la înmănuncherea ei cu societatea actuală, la regimul de lectură nou care ne paște molcom, prin voci cum e cea a lui Andrei Dósa și, poate, la soluția pe care acesta o oferă: împăcarea incongruențelor literare cu geografia noului prezent.

Denisa Bolba

Articole similare

Robert Trașcu – Poeme

Robert Trașcu – Poeme

„Într-o suburbie a orașului Tbilisi” – o cronică a Georgiei post-sovietice

„Într-o suburbie a orașului Tbilisi” – o cronică a Georgiei post-sovietice

Șerban Mark Pop – Poeme

Șerban Mark Pop – Poeme

Realism depresiv

Realism depresiv