Mizerabilism și sentimentalism

Mizerabilism și sentimentalism

Adrian Schiop, Să ne fie la toți la fel de rău, Polirom, Iași, 2021

După nu mai mult de opt ani de la publicarea bestsellerului Soldații. Poveste din Ferentari (Polirom, 2013), Adrian Schiop revine cu un nou roman care explorează tema homosexualității într-o societate predispusă la prejudecăți și marcată de lipsă de empatie. Stigmatizarea persoanelor cu orientări sexuale diferite de ceea ce este circumscris „normalului” și blamarea acestora devin, mai mult ca niciodată, semnale de alarmă pentru o societate puternic ancorată în mentalități arhaice și inadmisibile. Admirabil este, plecând de la acest punct, onestitatea dezarmantă pe care Adrian Schiop nu se ferește să o expună.

Romanul Să ne fie la toți la de rău (Polirom, 2021) ne prezintă povestea de dragoste a doi bărbați, Adi și Florin, o relație fluctuantă și incontrolabilă. Printr-o aplicație de dating, Adi îl întâlnește pe Florin, un polițist de 42 de ani, divorțat și alcoolic. Statutul social, care îi impune lui Florin o oarecare autoritate și vigoare, și experiențele din copilărie care îl privează de afecțiune familială se revarsă în viața amoroasă și sexuală a celor doi. Refuzul vehement de a valida statutul oficial al relației, brutalitatea exteriorizată în timpul actelor sexuale, indisponibilitatea sentimentală, toate acestea sunt doar câteva dintre obstacolele pe care Adi le trece cu obediență. Este prezent în permanență un raport inegal de putere, dominator-dominat, atât în viața sexuală, cât și în cea de zi cu zi. Nu este o poveste de dragoste plină de clișee, cu un final de „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Este realitatea.

Oricât de îmbucurător ar putea deveni progresul relației celor doi pentru cititorul naiv, cuplul este supus unei alte încercări: pandemia. Odată cu instalarea stării de urgență, Adi decide să se mute la țară, în casa părintească. Aici ne este prezentat un nou personaj, Andreea, o prietenă din copilărie a naratorului, ajunsă acum asistentă. Începe un voiaj al cititorului prin lumea sistemului medical românesc, în care ne sunt puse în lumină diverse tipologii umane, nesiguranțe, frici, incertitudini și scepticisme. În acest punct se devoalează complet talentul autorului de fin observator al lumii exterioare, anticipat în romanele precedente. De altfel, pe parcursul întregului roman este schițat un portret al societății românești.

Altfel spus, romanul lui Adrian Schiop nu se limitează la o experiență individualistă, nu ne expune doar o poveste de dragoste caducă, ci conservă și o parte din identitatea socială a personajelor. Dezinhibat în pagină, cu o autenticitate excepțională și asumată, Adrian Schiop ne oferă, încă o dată, o privire de ansamblu asupra societății, nealterată de menajamente inutile.

Alexandra Ruscanu

Fotografie Copertă © Ren Hang 任航 (1987-2017, Chinese photographer & poet)

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Creep

Creep

Da capo al fine

Da capo al fine

Unde totul este destrămat

Unde totul este destrămat

Despre maturizarea postumanismului poetic românesc

Despre maturizarea postumanismului poetic românesc