Revista Echinox se alătură protestelor studentelor și studenților împotriva genocidului din Palestina

Revista Echinox se alătură protestelor studentelor și studenților împotriva genocidului din Palestina

Din partea colectivului redacțional al revistei studenților UBB, ne exprimăm solidaritatea față de mișcarea studențească împotriva genocidului în desfășurare din Fâșia Gaza. În ultimele zile, colegii noștri de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au organizat o ocupare a campusului Facultății de Sociologie și Asistență Socială. Susținem acțiunea lor și soluționarea revendicărilor propuse, prin care este solicitată sistarea tuturor legăturilor UBB și UTCN cu companii, instituții și alte entități israeliene care sunt implicate direct în genocidul din Fâșia Gaza. Alături de colegii noștri, solicităm demilitarizarea universităților și vrem ca universitățile clujene să nu mai fie complice sau indiferente față de atrocitățile care se întâmplă în Palestina acum. 

Este crucial pentru noi să fim solidari cu populația din Fâșia Gaza și cu cea din Cisiordania ocupată. Printre cei peste 36.000 de oameni uciși în ultimele 8 luni și printre oamenii ale căror vieți sunt amenințate de armata israeliană încă din 1948 și, mai ales, odată cu intensificarea acțiunilor violente de după 7 octombrie, se află și un număr mare de studenți și profesori. Bombardamentele și acțiunile militare realizate de Israel au rezultat în distrugerea tuturor universităților din Gaza. Acești studenți sunt acum amenințați de lipsa hranei și a apei, de lipsa infrastructurii medicale, de violențele continue care îi pot omorî în orice moment. Mulți dintre aceștia se află deja printre cei 36.000 de uciși. 

Alături de colegii noștri, credem că este necesar să acționăm împotriva tăcerii și indiferenței care continuă să existe în mediul nostru academic și în cel literar, mai ales ca studente și studenți care formează colectivul revistei noastre, privilegiate și privilegiați să ne continuăm studiile, munca și viața normală.

Considerăm că cele 7 revendicări propuse de studenții ocupanți sunt legitime și că ruperea legăturilor universitare cu entitățile israeliene reprezintă o acțiune care trebuie să fie realizată de conducerea UBB și UTCN în vederea respectării valorilor și misiunii pe care universitățile acestea le promovează. În plus, condamnăm complicitatea cu acțiunile armatei israeliene, entitate care primește și pune în practică tehnologii dezvoltate atât în cadrul universităților și laboratoarelor clujene, cât și în multe alte țări, pentru a ucide palestinieni și pe copii acestora.

Suntem profund afectați de amenințarea continuă pe care statul Israel o impune asupra comunității artistice și literare din Palestina, formată din poete și poeți, scriitoare și scriitori, artiste și artiști care au fost deja victime sau sunt în pericol, acum, să moară în Fâșia Gaza. 

Vă invităm să susțineți cauza colegilor noștri, să urmăriți acțiunea lor pe pagina Cluj Students for Palestine de pe Instagram și să participați la presiunea pe care trebuie să o impunem asupra conducerilor UBB și UTCN. Vrem ca cele două universități să soluționeze revendicările și să iasă din indiferența și complicitatea pe care o întrețin în acest moment față de situația tragică a palestinienilor, a studenților și profesorilor din Gaza, unii dintre aceștia făcând parte din instituții cu care universitățile noastre obișnuiau să aibă parteneriate de studii, posibilitate care nu mai există acum în Palestina.

Nu în ultimul rând, întrucât considerăm vitală difuzarea literaturii autoarelor și autorilor palestinieni, încheiem apelul nostru către solidaritate și implicare cu invitația de a ne trimite contribuții de orice fel (poeme, proză, traduceri, texte teoretice etc.) care susțin eliberarea Palestinei și oprirea genocidului din partea statului israelian. 

Redacția Echinox

 

Ca să scriu poezie care nu este politică 

trebuie să ascult păsările

și ca să aud păsările

avioanele de război trebuie să înceteze.

Marwan Makhoul

Traducere realizată de Cenaclul X, apărută în Queerș pentru Palestina. Luări de poziție, eseuri și poeme, decembrie 2023.

Echinox

Echinox este revista de cultură a studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968.

Articole similare

Alex Odăgeriu – endofworldkind(ness)

Alex Odăgeriu – endofworldkind(ness)

Echinox 1/2021

Echinox 1/2021

Flamenco Sketches – Ștefan Oprea

Flamenco Sketches – Ștefan Oprea

We’re Still Here

We’re Still Here

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.