Categorie: Cronici

Despre „un roman fără mize înalte”

Ce-am făcut în vara în care mi-am luat un casetofon roșu de Francisc Baja, Editura CHARMIDES, 2022 Alături de Aproape totul e ok (Ed. Paralela 45, 2019), romanul face parte dintr-o trilogie încă neterminată, care pornește de la biografia autorului…

Proiecție și tranziție

În 7 iulie, la fosta fabrică Clujana, a avut loc premiera spectacolului de teatru imersiv In between homes, coordonat de regizoarea Andreea Iacob. Proiectul face parte dintr-unul mai amplu, unde se întâlnesc 18 orașe din Europa și Turcia, având la…

Un love story eșuat (din nou)

Un roman cu rețetă Mă găsești când vrei (Polirom, 2021), ultimul roman al Laviniei Braniște și câștigătorul la categoria proză la Gala Premiilor „Sofia Nădejde” din 2022, se configurează după liniile directoare pe care autoarea le urmează în continuarea romanelor…

Ghid (de)spre prăbușire sau pledoarie pentru un kitsch necesar

Reinventarea condiției umane Nu ne mai uimește că literatura, dintre toate inventarele tematice sondate de-a lungul timpului, oferă un regim preferențial condiției umane și modului în care ea se reciclează sau se reinventează de la o scriitură la alta. Imaginea…

Nopțile Scurt-Metrajului Studențesc: Ediția II

Mă bucur nespus de mult că NSS a revenit și anul acesta cu trei zile de proiecții inedite, ce mi-au adus în vizor câțiva tineri regizori deosebiți pe care îi voi urmări în continuare. Două calupuri de noutăți au fost…

„Cum ar fi dacă ăsta ar fi ultimul spectacol?” – Gliese 445

Cum ar arată teatrul într-un buncăr?, Ce sens ar mai avea? – sunt două din întrebările la care publicul este invitat să reflecteze la începutul piesei Gliese 445, noul spectacol de la  Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca, realizat…

Depresie, trenduri și măști

În 2022, a apărut la Editura Grinta volumul din nou și din nou și din nou prin care își face debutul Șerban Mark Pop, de altfel, prea curând pentru a-și satisface nevoia de migală, rapid înlocuită de ardența lansării. Deși…

Ce-a mai rămas din tinerețile lor

Odată începută lectura romanului Frunza de Mihai Buzea (Polirom, 2022), primele capitole m-au trimis cu gândul la unul din special-urile lui Teo, „Afara sunt urși”, în care comentează asupra aceleiași generații portretizată și în volum: „Tot ce a reușit să…

Puteți să îi spuneți Samson

O scriitură curativă Capabil să redea interiorități dezarticulate, tributare unor rebuturi umane, camuflate pe alocuri de umor direct și nemediat, ultimul roman al lui Cosmin Perța, Ca să nu se aleagă praful de toate (Polirom, 2023), descrie un nou exercițiu…

Ce facem cu doliul?

Emanuela Ignățoiu-Sora (coord.), Panglica neagră, Vellant, 2022. „Nu poți fi pregătit pentru doliu, nu există cursuri, ateliere, webinare care să îți dea vreo rețetă-minune la capătul căreia să găsești întoarcerea la starea dinainte.” Cu mențiunea aceasta, făcută în introducerea antologiei…