Ioan Streza – Not great, not terrible
Serenela Ghițeanu, Înainte de apocalipsă, Editura HUMANITAS, 2023 Apărut în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani, volumul de debut al Serenelei Ghițeanu, Înainte de apocalipsă, deși foarte puțin observat în cursul anului trecut, aș spune că ar merita o privire…
Despre „un roman fără mize înalte”
Ce-am făcut în vara în care mi-am luat un casetofon roșu de Francisc Baja, Editura CHARMIDES, 2022 Alături de Aproape totul e ok (Ed. Paralela 45, 2019), romanul face parte dintr-o trilogie încă neterminată, care pornește de la biografia autorului…
Fever dream pe coasta Norvegiei
Primul volum din Septologia lui Jon Fosse a apărut anul acesta în colecția Anansi Contemporan. Numele celălalt conține primele două părți ale seriei și este întâiul roman al acestui autor norvegian, pe care îl putem citi în română, în traducerea…
Nu e nimic în neregulă cu acest debut și poate asta e problema
Deși a fost deja un an de la publicare, am ajuns abia recent la volumul Nimic nu e în neregulă cu mine, apărut la editura Casa de pariuri literare. Eram foarte curioasă cum se încadrează acesta în peisajul poeziei contemporane…
Lacrimile amare ale Petrei von Kant
E 9 iulie, o sâmbătă seara și în jur se simte deja un aer de vacanță. La intrarea Teatrului Național din Cluj se adună încet-încet un număr tot mai mare de spectatori. Urmează să înceapă Lacrimile amare ale Petrei von…
Să ne petrecem eternitatea fugărindu-ne
Alexandru Gorghe, Fiul cruzimii, Editura Creator, 2022. Sunt puține produse literare românești care nu-mi lasă impresia că au fost scrise din lipsă de ocupație; sunt cu atât mai puține debuturi. Când am aflat că apare Fiul cruzimii, primul roman al…
Războiul (încă) nu are chip de femeie
Săptămâna trecută am avut ocazia să merg la un spectacol al unor studenți de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca, lansat în 2022 și pus în scenă la Casa Tranzit. De această dată nu a fost vorba despre…
La dans macabru
Florence + The Machine, Dance Fever, Polydor, 2022. N-are rost să reproduc ce anticipam că voi scrie despre noul proiect F+TM când i-am aflat creditele. Mă vedeam situându-l în colțul umed-stătut al ultimelor producții Jack Antonoff, omul care adună pop…
Portretul desfigurat al Estului
Dinu Guțu, Perestroika Boys, Polirom, Iași, 2021. E o senzație cel puțin bizară să citesc romanul Perestroika Boys (Polirom, 2021) al lui Dinu Guțu în luna aprilie a anului 2022 — anul invadării Ucrainei de către armata rusă. „De ce?”,…
Fără firimituri în pat
Black Country, New Road, Ants From Up There, Ninja Tune, 2022. Am început anul delectându-mă cu o memă care a ajuns la mine la fel ca toate relele pământului: sub forma unui tweet. În ianuarie, o anume E. Coleman scria…