Categorie: Teorie și studii culturale

Viața e a mea sau tutorial despre cum o reiei în posesie

Nevoia de scriitură feministă În demersul său de a democratiza discursul feminist, de cele mai multe ori blocat în zona activismului sau în sfera elitistă a spațiului academic, interesat de punctele de convergență dintre o astfel de mișcare și instrumentalizarea…

Death of the future, birth of queerness

„TV doesn’t make the family, but it makes the family mean in a certain way.”[1] Acesta e unul din aspectele pe care Leo Bersani le punctează în primele pagini ale unui articol emblematic pentru ce a însemnat epoca Reagan și…

Pământului bun puțină apă îi trebuie

Am ajuns în Chieșd într-o zi de vară toridă cu străzi pustii și neanimate. În centrul satului am întâlnit totuși o sumedenie de căruțe și tractoare aglomerate în jurul unei surse de apă. Localnicii îi spun fântână arteziană. În mintea…

Piața „dosită” a Năsăudului. Târgul de joi

După șase ani de pregătire a unei etnografii a piețelor bucureștene (răstimp în care toate solicitările de finanțare a cercetării mi-au fost refuzate), am primit propunerea lui Valer Simion Cosma de a participa la programul „Culese din rural” din vara…

Armonii vestimentare feminine la A.S. Byatt și Margaret Drabble

Este binecunoscut faptul că vestimentația nu îndeplinește doar funcția primară de a acoperi  corpul și de a-i ține acestuia de cald. Mai ales în cazul femeilor, aspectul practic al hainelor are tendința de a se estompa în favoarea perspectivei estetice…

Ce-ar spune Walter Benjamin despre NFT-uri?

În jurul nostru viața pare să se miște din propria inerție și rareori găsim spațiu mintal sau de discuție pentru „întrebările grele” ale vieții. Una dintre ele ar fi cea legată de ce înseamnă arta în zilele noastre. În capitalismul…

The Makeover Scene: de la neofeminism la satiră feministă pe micul ecran

Migrații, contaminări, deconstrucții În capitolul 10 al Damei cu camelii (Alexander Dumas fiul), Armand, protagonistul, se izbește pentru prima dată de imaginea profund tulburătoare a amantei sale „desfigurate” (palidă, bulversată) de primele semne ale tuberculozei care o va ucide. În…

On horror, (un)familiarity and Junji Ito

Horror does not even need an introduction at this point – you have heard of it, you have even watched it, read it, seen it, perhaps you even enjoy it, the thrill, the adrenaline it shoots down your veins, heart…

Pandemia uitată

Obișnuință nou achiziționată a contemporaneității, epidemiile au încetat să ni se pară normale. Din confortul progresului, al medicinei, al geneticii, orice abia apărută epidemie se lasă însoțită de cohorte de teorii conspiraționiste care susțin, mai ales, că bacteriile și virusurile…

Odă pentru subiect – Iulian Bocai

Odă pentru subiect Modernismul, mai ales cel poetic, se întrece poate cu concetismul pentru titlul de cel mai arogant curent literar din istorie. E paradoxal că poeții moderni, cu miturile lor orfice, cu disprețul lor pentru plebe și semeni, cu…