1-4/2008 – Cripta tehnică
CLICK PE FOTO PENTRU VIZUALIZARE
Revista revistelor
Despre „Verso” (an 3, nr. 35, 1-15 aprilie 2008) avem trei precizări: a) când îl veţi răsfoi, luaţi alături DOOM-ul, dat fiind faptul că unii redactori încă nu au aflat că nu se mai folosesc, în româna cultă, complementul intern…
Scurt excurs olfactiv : noua literatură
Ne-am putea deda de această dată unei mişcări ce ţine de cercul hermeneutic. Partea va decide întregul, întregul va trimite la parte, chiar cu riscul de a sacrifica uneori ceea ce ar trebui (cel puţin în mod teoretic) să fie…
Stare de urgenţă
Stare de urgenţă este o revistă bilunară din Republica Moldova, care se autodefineşte ca fiind una de “literatură, artă şi atitudine”. Cuvinte mari, dar care nu se validează prin conţinutul revistei. Literatura e puţină şi slabă, reprezentată de poezii sau…
Peri(di)colul tandreţii (@Andrei Zanca)
Ultimul volum de poeme semnat de sighişoreanul Andrei Zanca, Abis, Ed. Limes, (col. Magister), Cluj-Napoca, 2007, reprezintă încă o cărămidă a unei construcţii poetice căreia i s-a pus temelia cu deja mai bine de două decenii în urmă. Un edificiu…
Territoria sau rătăcirea prin labirintul interiorității și al istoriei (@ Oleg Garaz)
Motto: Uneori se întâmplă ca aceste lucruri nici să nu fi existat şi atunci am un tăios sentiment că trăiesc într-o lume a mirajului sau, poate, într-un teatru al umbrelor. (Oleg Garaz – Territoria) Unde se află Territoria? Spaţiul înconjurat…
Alexandru Vlad, Curcubeul dublu (Polirom, 2008)
Una dintre puţinele trăsături pe care le-am putea considera ca reprezentative pentru literatura postmodernă este fragilitatea graniţelor dintre speciile literare. Poate prima întrebare care apare la finalul (sau chiar şi în timpul) lecturii acestei cărţi este legată de apartenenţa (sau…
Ipostaze de călătorie (Diana Adamek – Vasco da Gama navighează)
Vasco da Gama navighează este în primul rând un roman deschis percepţiilor multiple. Genul de roman care întinde cititorului felurite capcane, care îl seduce printr-un discurs rafinat şi ipostaziat, un discurs ce îşi schimbă fizionomia, adaptându-se cameleonic unor spaţio-temporalităţi ce…
Despre melancolii şi plutiri – Diana Adamek – Melancolii portugheze
Este notabil faptul că lectura cărţilor Dianei Adamek implică de fiecare dată un soi de participare. Şi nu e vorba aici de simpla întâlnire cu textul (întâlnire deja subînţeleasă prin chiar conceptul de lectură), ci de o implicare (ce va…
Cronica-jurnal : O lectură a lecturii (Ion Vlad – Orizonturile lecturii)
„Iată ce trebuie să evit, să nu introduc nici o ciudăţenie acolo unde nu există. Cred că acesta este pericolul atunci când ţii un jurnal: exagerezi totul, stai necontenit la pândă, forţezi continuu adevărul.” (Sartre) Cititorul va trebui încă de…