Cripta tehnica 9-12/2008 (Echinox 40)
<=====CLICK PE IMAGINE PENTRU VIZUALIZARE
Anti-ghid prin lirica americană
Riscul întocmirii unei antologii este, cel mai probabil, imposibilitatea de a o racorda cu adevărat, ca produs finit, la un set de criterii menite, într-adevăr, să vină în sprijinul unei mize iniţiale, a unui proiect cu o finalitate, să-i spunem,…
între graffiti de sânge şi matrix (@ Ştefan Manasia)
Ştefan Manasia revine pe piaţa de poezie cu cartea micilor invazii (Cartea Românească, Bucureşti, 2008), un volum consistent, eclectic, necramponat, pe care citindu-l, rămâi cu senzaţia – destul de ciudată, nu? – că poezia nu va dispărea niciodată. S-ar putea…
[Arta] Hysteria (sau textul-paranteză)
În acest număr al Echinoxului, rubricii de artă i s-a făcut poftă de un discurs jucăuş-teoretic. De un discurs care să-şi dea cu părerea, care să emită propriile sale reguli & judecăţi, care are posibilitatea de a critica de pe…
Relectură. Dai Sijie – Balzac şi Micuţa Croitoreasă chineză
Pe lângă inevitabilele modificări pe care le imprimă lecturilor anterioare, relectura se poate constitui, la rândul său, sub învelişurile cele mai variate. Şi nu mă refer aici la faptul atât de evident (sau, într-un fel mai puţin eufemistic, la acea…
Poezie Olga Ştefan – nakedfriends
nakedfriends haina plină de corpul care mai mult te jenează. şi sub carne- i-ni-ma numai un clown cu degetele zdrobite. zici: sunetele străzii sunt ca mătasea uzată, fără pic de efort se sfâşie *** în momentul ăsta mare şi încăpător…
Cine eşti tu, Wolfi?
Cine mai trăieşte din muzică, şi cine mai trăieşte muzica din toate fibrele? MUZICA nu trebuie confundată cu distracţia, distragerea, detensionarea. SUNETELE nu pot fi doar ambientale – beau cafea pe ritmuri de, bat covorul sau mă relaxez în voie….
Urban self-myth. Între “before” şi “after”
Nicio mitologie nu este la fel de fascinantă ca mitologia personală. Când Paulo Cohelo, dispreţuitul şi nepreţuitul, a lansat bomba plagiat numită “Alchimistul”, toate minţile, de la orice etaj al evoluţiei, fremătau de sintagma vag-asumată, vag-înţeleasă, dar profund nostalgizantă, a…
Antologia de citate Echinox 40 (2/2)
Augustin Pop Flagrantă şi fecundă forţă a soarelui/ niciodată în patrie o dimineaţă mai înaltă. (Echinox, nr.6/1975) căci aripi de vultur/ se închid mereu/ pe umerii pietonului (Echinox, nr.6/1975) Dar sărutul violent şi orice-mbrăţişare/ erau doar o atingere/ ce ar…
Antologia de citate Echinox 40 (Intro + 1/2)
Intro Unul dintre proiectele Echinoxului care nu au văzut încă lumina tiparului (aşadar o parte a operei sale invizibile, pentru a păstra referinţa la Borges din grupajul anterior) este o antologie a revistei din 1968 pînă aproape de prezent. Nu…