Etichetă: cronica

Ioana Toloargă – Rușii nu zâmbesc

Premiera: 3 octombrie 2024, Teatrul Apropo, București Cadre de formare în afara mediului academic În 28 mai, la Teatrul Apropo, a avut avanpremiera spectacolul Rușii nu zâmbesc, pe textul Ioanei Dajbog, în regia Dianei Mihălașcu, scenografia fiind semnată de echipa…

Ilinca Mănescu – Decolonizarea fiicelor

O privire anti-autoritară asupra romanului „Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”de Maria Orban „Cine suntem după ce rămânem singuri?”Mai ales în cazul unei femei care nu se definește decât prin rolurile sale domestice defiică sau mamă și încearcă să compenseze cu…

Cătălina-Diana Teliban – “All Hail Nex Gen” – the survival story we didn’t know we needed

Far from an audience-expanding album, the second instalment in Bring Me the Horizon’s Post Human series offers the listeners a trip into an alternate universe mixed with psychotherapeutic confessions and cult-y mythologizations of the self. Not catering to audiences previously…

Eroarea lui Eco sau de ce unora le place Casablanca[1] – Robert Lazu Kmita

Ecourile lui Eco Vă mai amintiți acea vorbă înțeleaptă a lui Socrate care spunea că doar cei capabili să facă un mare bine pot face și un mare rău? Am devenit pe deplin conștient de justețea acestei afirmații citind review-ul…

Robert Lazu Kmita -Bătrânul Scriitor și Marea de Cuvinte: Metafora lui Hemingway

Eseul-confesiune „Hemingway and Me”[2] al lui Paul Krause mi-a captat imediat atenția. Motivul este simplu: împărtășesc cu autorul aceeași experiență emoțională – în general, negativă – prilejuită de lectura literaturii lui Ernest Miller Hemingway (1899–1961). Krause relatează că a fost…

Andrada Danilescu – Cealaltă față a romantismului britanic: despre sublim

În discuția cu privire la perioada romantismului britanic poate nicio altă categorie estetică nu este mai cunoscută și apreciată decât sublimul. Definirea sublimului în viziunea autorilor romantici a fost puternic influențată de ideile formulate de Edmund Burke. În Despre Sublim…

There will be vampires! – Wonders of Transylvania

Relațiile în comunitățile interetnice reprezintă o temă care a mai fost de-a lungul timpului explorată în spectacole la Reactor, prin prisma preocupării acestui spațiu de a cartografia istoriile colective și personale care dau forma prezentului. De exemplu, în anul centenarului,…

Ioana Barbu – The Subaltern in Mary Shelley’s Frankenstein

The Subaltern in Mary Shelley’s Frankenstein Mary Shelley wrote Frankenstein in disagreement with the mentalities of her time, having formulated what I would argue is an (almost) postcolonial viewpoint on the treatment and exclusion of certain members of society. To…

Pentru omul obișnuit

Mihai Duțescu, Bureți de fag, Trei, București, 2021. O urmă din discursul-șablon al intelectualilor anticomuniști din anii ’90 este vizibilă și în cronica pe care Marius Chivu a scris-o despre cel de-al doilea roman al lui Mihai Duțescu, Bureți de…

Pentru cine postez acest încântător selfie?

Tudor Pop, Softboi mimosa, OMG Publishing, Alba Iulia, 2019. Un soft-start pentru un softboi Volumului Softboi mimosa i-au fost atribuite multe titluri, de la poezie de instagram la o posibilă variantă de poezie a viitorului. Punând în buzunar aceste atribuiri…

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Discuțiile Echinox

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter

Facebook

Parteneri

Facebook