Etichetă: diana marculescu

Lansare de carte – Dulcea poveste a tristului elefant – Diana Adamek

Editura Cartea Românească vă invită miercuri, 2 martie, la ora 18, la o lansare de carte atipică la Terasa Bistro Viena din Cluj (str. Matei Corvin, nr. 3). Bucătari iscusiţi din Viena vor testa reţetele lui Roro, patiserul de geniu,…

Cafea şi dragoste @ Dan Coman

. Dan Coman, Irezistibil, Cartea Românească, 2010. Despre Irezistibil, debutul în proză al lui Dan Coman, ar ajunge să spunem că este asemenea titlului. O naraţiune când densă, când fluidă, când jucăuşă şi stratificată, o naraţiune care dincolo de orice…

Despre fascinaţia „poveştilor în carouri” @ Doina Ruşti

Doina Ruşti, Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti, Polirom, 2010. Povestea noastră va începe simplu: au fost, cândva, câţiva visători. Unii dintre ei în The Dreamers, filmul lui Bertolucci din 2003, unde americanul sosit la Paris pentru…

Playlist @ Cluj [lansare de carte Mihnea Blidariu]

Volumul Playlist (pentru sfârșitul lumii) de Mihnea Blidariu a apărut recent la Editura Casa de pariuri literare. Detalii aici. Nu de multe ori ne este dat să participăm la o lansare de carte ca la un eveniment. Cel mai adesea…

Editorial polifonic 1-3/2010 (cinematografia autohtonă)

Fac parte din nouăzecişti şi asta e înseamnă că: m-am născut aproape de începutul anilor ’90  + cartoon network + MCM hibridizat şi, mai târziu, posturi muzicale româneşti care începeau să testeze piaţa (sau să propună una?). În privinţa cinematografiei…

Pauza de ţigară. (Micro-) interviu cu scriitorul Filip Florian

Diana Mărculescu : Domnule Florian, cum vedeţi romanul românesc actual? Filip Florian : Cred că trăsătura principală, dacă e să vorbim în mare de romanul românesc actual, este diversitatea şi un complex de voci ; de voci individuale, adică e…

Aruncarea „conceptului” în lume

Nu mai este demult o surpriză că arta contemporană i se refuză programatic oricărei tentative de sistematizare. Nu mai este, probabil, o surpriză nici alunecarea şi fuga (aproape haotică) a reperelor, pierderea (parţială sau, în funcţie de caz, aproape totală…

(De) ce (mai) citim? (about glossy stuff)

Genul de lectură practicat aproape în exclusivitate prin revistele glossy s-ar putea clasa, fără niciun efort, pe latura reducţionistă a lui despre. Adică pe o latură ce nu are în vedere decât despre ce este vorba, apoi, cât vorbeşte acea…

RE: Cenaclul Echinox REvisited

(Însemnări despre cenaclurile unu[1] şi doi[2]) După cum bine aţi remarcat, cercetând avizierele (şi uşile anumitor cabinete) din Facultatea de Litere[3], Cenaclul Echinox a revenit. Şi nu oricum, ci într-o formulă nouă – adecvată deopotrivă prezentului şi direcţiei actuale (şi…

Stairway to criticism (sau despre lecturi à la Andrei Terian)

Este de menţionat, încă de la început, faptul că aducerea în discuţie a „lecturilor” lui Andrei Terian va impune de la sine situarea într-un context puţin mai aparte. Şi asta nu pentru că s-ar simţi nevoia unei puneri în scenă…