Etichetă: Editura Polirom

Viața e a mea sau tutorial despre cum o reiei în posesie

Nevoia de scriitură feministă În demersul său de a democratiza discursul feminist, de cele mai multe ori blocat în zona activismului sau în sfera elitistă a spațiului academic, interesat de punctele de convergență dintre o astfel de mișcare și instrumentalizarea…

Realism depresiv

Pe pagina de instagram a unei platforme dedicată „colecționarilor de cunoștințe conectate” (connected knowldge collectors), am găsit o postare minimalistă cu un text concis: Fast gets all our attention, slow has all the power. Nothing has not been said before….

Vânați de universul domestic

George C. Dumitru, Rupturi, Ego Proză, Polirom, Iași, 2023. Reveniri în conflicte transgeneraționale, realități corporatiste și relații toxice Spuneam într-o cronică dedicată volumului lui Liviu Ornea, Viața ca o glumă proastă, că una dintre cele mai sondate teme ale literaturii…

Un love story eșuat (din nou)

Un roman cu rețetă Mă găsești când vrei (Polirom, 2021), ultimul roman al Laviniei Braniște și câștigătorul la categoria proză la Gala Premiilor „Sofia Nădejde” din 2022, se configurează după liniile directoare pe care autoarea le urmează în continuarea romanelor…

Ce-a mai rămas din tinerețile lor

Odată începută lectura romanului Frunza de Mihai Buzea (Polirom, 2022), primele capitole m-au trimis cu gândul la unul din special-urile lui Teo, „Afara sunt urși”, în care comentează asupra aceleiași generații portretizată și în volum: „Tot ce a reușit să…

Puteți să îi spuneți Samson

O scriitură curativă Capabil să redea interiorități dezarticulate, tributare unor rebuturi umane, camuflate pe alocuri de umor direct și nemediat, ultimul roman al lui Cosmin Perța, Ca să nu se aleagă praful de toate (Polirom, 2023), descrie un nou exercițiu…

(Re)descoperirea sinelui sub incidența dispariției

Există, în Dispariția (Polirom, 2021) lui Cosmin Perța o apetență fermecătoare pentru menținerea întregului exercițiu prozastic în suspensia tainei, o senzație cel puțin bizară, dar în același timp intimă și confortabilă. Poziția cititorului e asumată sub semnul unei indeterminări plăcute,…

Un roman dark academia

Dora Pavel, Crush, Colecția Fiction Ltd., Iași, Polirom, 2022. Dacă în celebrul roman publicat acum doi ani, Bastian, Dora Pavel miza pe incapacitatea restituirii adevărului, așa cum observa Emanuel Lupașcu, în recentul volum publicat la editura Polirom, Crush (2022), autoarea…

Mai sunt aici soluții?

Cezar Amariei, Exerciții de liniște, Polirom, Iași, 2021 Pornind de la observația lui Victor Cobuz făcută cu privire la romanul lui Cezar Amariei, poate cel mai interesant punct de pornire în Exerciții de liniște, este ruperea autorului de perimetrul relativ…

Portretul desfigurat al Estului

Dinu Guțu, Perestroika Boys, Polirom, Iași, 2021. E o senzație cel puțin bizară să citesc romanul Perestroika Boys (Polirom, 2021) al lui Dinu Guțu în luna aprilie a anului 2022 — anul invadării Ucrainei de către armata rusă. „De ce?”,…

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Discuțiile Echinox

Cel mai recent număr:

numar litere sidebar

Abonează-te la newsletter

Facebook

Parteneri

Facebook